Norton Abressives

Norton wetstenen worden al vanaf begin 19e eeuw geproduceerd om mensen te voorzien van slijpgereedschap. Hierdoor is Norton de eerste leverancier van commercieel verkrijgbare natuurlijke slijpstenen uit Noord-Amerika.

Norton Abressives
Bekijk Filters

Dit zijn alle producten in deze categorie

Bekijk Filters

Dit zijn alle producten in deze categorie

In de loop van de tijd breide Norton zich uit door meer dan twintig verschillende soorten natuurstenen aan te bieden, waaronder ook de bekende Arkansas-lijn. Deze wetstenen worden gewonnen uit de plaats Hot Springs  en Ozark in Arkansas.  De Arkansas wetstenen werden al snel de grootste en meest bekende natuurlijke wetstenen van Norton.

Tot op de dag van vandaag zijn deze stenen nog erg populair en online verkrijgbaar, er is nog geen steen die dezelfde resultaten als de Arkansas wetsteen kan neerzetten.

Norton oliesteen

Oliestenen zijn de traditionele slijpstenen waar vele mee leerde slijpen, en tegenwoordig zijn deze stenen nog steeds erg populair. Veel oliestenen worden nog steeds  van natuurlijke materialen gemaakt in combinatie met een enkele handgemaakte toevoegingen.

Van oudsher worden Norton oliestenen gesneden uit Novaculiet in Ozark. Deze stenen werden vervolgens richting Arkansas gedragen waar ze verwerkt werden tot de bekende natuurlijke slijpstenen, beter bekend als Arkansas stenen.

Deze natuurlijke slijpstenen slijpen niet zo snel als de synthetische olie- of diamantstenen. Door de unieke samenstelling polijsten Arkansas stenen terwijl ze slijpen. Deze natuurstenen zorgen voor een hele fijne en gladde vouw op je gereedschap.

De syntetische wetstenen van Norton worden gemaakt van aluminium oxide en silcoon carbide. Met deze wetstenen beantwoord Norton ook de vraag naar snel slijpende wetstenen. Norton zal zich wereldwijd blijven verbeteren om zo het grootste merk voor zowel syntetische en natuurlijke wetstenen te blijven.

De syntetische wetstenen van Norton worden gemaakt van een schuurmiddel met korrels van een consistente grootte, die gebonden worden met een speciaal bindmiddel, tot een vorm perfect om jouw gereedschap mee te slijpen.

Voor het beste resultaat, worden de Arkansas stenen gebruikt na het gebruik van India en Crystolon slijpstenen.

Norton Crystolon slijpsteen

De snelst slijpende oliestenen zijn gemaakt van siliciumcarbide (carborundum) en worden Crystolon oliestenen genoemd. Deze carborundum slijpstenen zijn de beste keuze voor een snelle klus waarbij de snelheid van het slijpen belangrijker is dan een fijne vouw.

Een aanbevolen combinatie is om eerst de Crystolon slijpsteen te gebruiken en om daarna over te gaan naar een India slijpsteen. Samen met de India oliesteen kan de Crystolon slijpsteen snel een mooie duurzame en fijne rand op het gereedschap zetten. De Arkansas oliesteen kan hierna nog worden gebruikt om de rand nog verder te verfijnen.

Crystolon oliestenen zijn de beste wetstenen om je gereedschap snel mee te slijpen. Norton heeft deze wetstenen gemaakt om jouw gereedschap snel te hervormen. Deze wetstenen zijn dus minder geschikt om een fijne rand op je gereedschap te zetten.

De Crystolon wetstenen zijn te herkennen aan het grijze uiterlijk. Ze zijn verkrijgbaar in drie verschillende gradaties, namelijk grof, medium en fijn.

Crystolon slijpsteen

Norton India slijpsteen

Een India slijpsteen van Norton wordt gemaakt van aluminiumoxide en is daardoor een zeer populaire oliesteen. Het aluminiumoxide wordt namelijk gebruikt om duurzame en gladde randen op messen of ander huishoudelijk gereedschap te zetten.

De India oliestenen zijn synthetische slijpstenen en zijn grover dan de natuurlijke Arkansas slijpsteen, maar fijner dan de synthetische Crystolon slijpsteen.

Deze wetstenen zijn  gemaakt om een duurzame, gladde en fijne rand op je gereedschap te zetten. Als je slechts van plan bent om één slijpsteen aan te schaffen, dan is de India oliesteen van Norton de steen die je zoekt.

De India wetstenen hebben een kenmerkend oranje/bruin uiterlijk. Deze oliesteen is verkrijgbaar in drie verschillende grofheden, namelijk grof, medium en fijn.

India slijpsteen

Natuurlijke Arkansas slijpsteen

De 100% natuurlijke wetstenen van Norton worden met precisie gezaagd uit de Novaculiet gesteente uit Ozark (Arkansas). Vervolgens wordt het oppervlak van deze natuurstenen nog bewerkt, zodat deze ideaal zijn voor het slijpen van gereedschap. Ruim 100 jaar gelden heeft Norton de industriestandaard voor hardheid, korrelgrootte en kleur van natuurstenen bepaald. Deze standaarden worden nu wereldwijd door de meest deskundige bronnen gebruikt. Helaas gebruikt niet iedereen deze standaarden, want sommige bedrijven besluiten toch nog om hun natuurstenen op hun eigen manier te classificeren. Hierdoor ontstaat er veel verwarring bij de mensen die erg vergelijkbare natuurstenen gebruiken van verschillende bedrijven. Norton garandeert echter een gelijkmatige ervaring bij iedere natuur wetsteen die zij verkopen. Hierom heeft Norton een patent gelegd op de Arkansas stenen om je te verzekeren dat je dezelfde kwaliteit en prestaties zult ervaren bij Norton.

Als je slijpt met de Arkansas wetstenen zal je niet zo veel metaal verwijderen als dat je met de synthetische wetstenen zult verwijderen. Hierdoor zullen je gereedschappen aanzienlijk langer meegaan. Door de bijzondere kristalachtige structuur, polijsten de Arkansas stenen je gereedschap terwijl ze het slijpen. Zodoende ontwikkel je een scherpe en gladde rand/oppervlak.

Norton Soft Arkansas slijpsteen

De Norton Soft Arkansas (extra fijn) wetstenen zijn de grofste en minst gladde natuurstenen. Deze wetstenen worden gebruikt om gereedschap en messen te verscherpen en verbeteren met een gepolijste rand, nadat ze geslepen zijn met synthetische stenen.  Deze stenen hebben een melk-witte kleur.

Norton Hard Transulcent Arkansas slijpsteen

De Norton Hard Transulcent Arkansas (ultra fijn) wetstenen zijn de fijnste en gladste natuurstenen. Deze wetstenen zorgen voor de scherpste en best mogelijke resultaat op je gereedschap of mes. Hiermee creëer je een vlijmscherpe rand waar je jezelf mee kunt scheren. De transparant/ witte Arkansas stenen kunnen in hun puurste vorm een rode/gele en grijze gloed meedragen. Deze stenen worden transparant (transulcent) genoemd, omdat ze instaat zijn om licht door te laten.