Gratis verzending Slijpwinkel
<
Gratis verzending vanaf 50,-
Voor 16:00 uur besteld, direct verzonden
30 dagen bedenktijd
Shopping Cart

Balsa Strop Maken Voor Het Polijsten Van Je Gereedschap.

De Balsa Strop

Balsa strop maken
Je maakt drie verschillende grofheden, maar een vierde zonder pasta kan ook slim zijn.

De balsa strop werkt erg goed als je het balsa hout goed schuurt, er niet te veel polijstmiddel op doet (de groene , rode, en zwarte pasta’s), en zolang je niet bang bent om je mesje te veel te stroppen. Het is de bedoeling dat je er echt werk van maakt, omdat de polijstpasta’s maar een minuscule hoeveelheid staal verwijderen. Als je eenmaal denkt dat je klaar bent met de strop, dan kan het vaak geen kwaad om je mes nog tien keer over de strop te halen, om zo de kleine metaalkrulletjes van de afgewerkte rand af te halen.

Wat Heb Ik Nodig Om Een Balsa Strop Te Maken?

  • Balsa hout (100 x 10 x 1, L x B x H), om in drie stukken te delen
  • Een scherp mesje (stanley mes)
  • Een liniaal of winkelhaak
  • Schuurpapier
  • Houtlijm
  • Een zwaar en vlak stuk glas of steen (MDF of plastic is optie B)
  • Diamantpasta (0,1 µm, 0,25 µm, en 0,5 µm) voor drie verschillende stroppen
  • Misschien een vierde stuk balsa hout van ongeveer 33 cm lang (optioneel)

De Balsa Strop Maken

Ga opzoek naar een plank balsa hout van ongeveer 10 cm breed en ongeveer 100 cm lang zijn. Op deze manier ben je namelijk het goedkoopste uit.  Er zijn verschillende winkels online waar je dit hout kan vinden, maar als je geluk hebt kan je het ook bij je plaatselijke bouwmarkt kopen. De planken hoeven maar 1 cm dik te zijn.

Balsa strop maken
Snijdt de stuken balsa in 10 x 33 cm.

Gebruik een scherp mesje en een winkelhaak om het balsa hout in drie stukken van 33 cm lang te snijden. Als het hout eenmaal gesneden is, kan je voor het beste resultaat het lichte hout vastplakken aan een zwaar, en vlak stuk glas, marmer, of ander zwaar stuk steen, dat op maat is gesneden. Een zwaar en vlak stuk glas of steen heeft hierbij de voorkeur boven hout of plastic. Het idee is namelijk, dat het balsahout wordt vastgeplakt aan een hard en stabiel fundament wat het lichte hout ervan weerhoudt om krom te trekken.

Gebruik voor het lijmen van het balsa hout een lijmklem of bankschroef, net zoals we in dit artikel voor de lederen strop beschrijven.

De Balsa Strop Vlakken

Als het balsahout is vastgeplakt wordt het belangrijk om het balsahout hierna even te schuren, met andere woorden, volledig vlak te maken. Zelfs als het nieuwe hout er vlak en glad uitziet, raden we aan om met K220, K320 of K400 schuurpapier het balsahout even goed te vlakken. Het schuurpapier moet groter zijn dan het oppervlak van het balsahout, omdat je het anders niet 100% vlak krijgt. Dit proces is erg vergelijkbaar met het vlakken van een wetsteen.

Sproei een lichte laag met lijm op de achterkant van het schuurpapier en plak ook dit op een vlak stuk glas, of ander vlak gesteente wat groot genoeg is. Je zou het schuurpapier ook eventueel vast kunnen plakken aan je granieten keukenplaat of vlakke werkbank. Hoe vlakker het schuurpapier is vastgeplakt, des te beter het resultaat gaat worden.

Strop maken
Vlak het balsa hout, ook al is het hout net nieuw en lijkt het vlak.

Wees hier niet te makkelijk in. Kijk goed naar bubbeltjes of kreukels in het schuurpapier en probeer deze eruit te halen. Dit is heel erg belangrijk.

Als het schuurpapier op een vlakke ondergrond is vastgeplakt, kan het op een vlakke en droge werkbank gelegd worden. Houdt het balsa hout tegen het schuurpapier aan en schuur het voorzichtig helemaal vlak. Zodra je kan zien dat er een nieuw oppervlak is ontstaan, mag je er gerust van uitgaan dat het balsahout nu net zo vlak is als het schuurpapier. Des te vlakker het balsa hout is, des te beter de balsa strop zal worden.

Diamantpasta

Diamantpasta is ideaal voor de balsa strop. Het hout heeft namelijk een zeer compacte en gladde korst waardoor de diamantpasta veel agressiever werkt, dan op een leren strop. Ook DMT raadt hout aan voor hun Dia-Paste diamantpasta.

Een diamantpasta met 0,1 micron is een van de fijnste pasta’s die je kan krijgen. Je zal opzoek moeten gaan naar 0,1 micron, 0,25 micron, en 0,5 micron diamant pasta. Indien je kan zien hoe hoog het percentage diamantpoeder is in de pasta, dan zal een percentage van 10% voldoende zijn, een concentratie van 50% zal erg overdreven zijn en eigenlijk overbodig.

Als je het balsa hout van een meter in drie stukken hebt gesneden kan je nu drie verschillende balsa stroppen maken. De diamantpasta moet je in de balsa strop drukken, met andere woorden, zorg ervoor dat de diamant kristallen die boven op het hout rollen echt in het hout worden geduwd.
Je zou eventueel ook een balsa met 1, of 3 micron diamant pasta kunnen maken, ook deze kunnen erg handig zijn voor het polijsten van zwaarder gereedschap.

De Diamantpasta Aanbrengen

Net als je denkt dat je genoeg hebt, heb je waarschijnlijk drie keer te veel gekocht. Je zal namelijk maar een klein beetje diamant pasta nodig hebben. Het is niet de bedoeling dat er een laag pasta op je balsa strop komt. Je wilt daarentegen een heel klein beetje pasta uitsmeren over het balsa hout. Hierbij gaat het om een hoeveelheid dat ongeveer net genoeg is om een erwt mee te vullen, zo niet nog minder. Smeer dit uit en wrijf het goed in de strop. De diamantpasta kan je eventueel verdunnen met een beetje aceton of ander verdunningsmiddel, zodat je het beter kan uitsmeren.

Werk heel voorzichtig bij het aanbrengen van de verschillende diamant pasta. Het maakt niet uit als er per ongeluk wat fijne diamant pasta op de balsa strop met grove pasta komt, maar andersom maakt dat wel een groot verschil.

Er mag nooit grove diamantpasta op de balsa strop met fijne diamantpasta komen. Het werk namelijk als volgt:

Diamantpasta
Breng een kleine prop pasta aan. Markeer de strop hierna met het aantal micron.

De micron van je diamantpasta geeft aan hoe groot de korrels diamantkristallen in je diamantpasta zijn. Hoe hoger dit getal is, des te grover de pasta is. Elke diamantpasta moet alle slijpkrassen van voorafgaande schuurkorrels verwijderen, waarna de slijpkrassen zijn vervangen door de slijpkrassen van de fijnere schuurkorrels. Deze schuurkorrels worden ook wel “grit” genoemd. Een paar korrels van de grovere diamant pasta’s op een balsa strop met fijnere grit, zal de balsa met fijne grit eigenlijk al verpesten.

Was dus altijd je handen en je mes als je van strop verwisselt.

Het is dus verstandig om de diamantpasta in oplopende grofheid op je balsa hout aan. Begin bij de 0,1 micron balsa strop, daarna de 0,25 micron balsa strop, daarna de 0,5 micron balsa strop, etc.

Je kan de balsa stroppen labellen door aan de zijkant de grofheid te schrijven. Het symbool voor Micron is µm, dan hoef je niet zoveel te schrijven.

Hoe Gebruik Je Een Balsa Strop

Je kan de balsa strop gebruiken om de snede van een scherp mes even snel te verscherpen. Voor een scheermes, of vergelijkbare mesjes, raden we aan om na ieder gebruik het mesje te stroppen, zodat je nooit een botte rand hoeft te ervaren.

Als het mes al scherp is dan kan je beginnen op de 0,25 micron balsa strop. Strop met een gematigde druk 30 tot 40 keer met een X-patroon je mesje. Hierna strop je een zelfde aantal keer het mes op de 0,1 micron balsa strop. Gebruik het X-patroon tijdens het stroppen, zelfs als je balsa strop wat breder is dan de rand van je mes.

Als je klaar bent op je grovere diamantpasta is het heel belangrijk dat je het mesje goed wast, zodat deze pasta niet op de fijnere stroppen terecht komt. Eindig het stroppen door je mes recht op de strop te leggen en het in de lengte over de strop te trekken, van de strop af. Hiermee verwijder je een hele kleine krul die zich op de rand heeft gevormd.

Scheermes slijpen
Gebruik een X-patroon tijdens het stroppen van je mes.

Als je ervaart dat het mes niet meer doet wat het hoort te doen, dan kan je de 0,5 micron diamantpasta of zelf 1,0 micron pasta gebruiken. Strop je mes totdat je tevreden bent met de resultaten. Je kan het resultaat altijd even testen op de haren van je arm. Het afwerken van je rand doe je vervolgens met de fijnere grit diamantpasta.

Maak Het Mes Nog Scherper

Scherpe mesjes die snel en moeiteloos ergens doorheen moeten snijden, zoals scheermessen, wil je natuurlijk extreem scherp hebben. Zodra je klaar bent met de stroppen die bedekt zijn met diamantpasta, dan kan je het mes nog even een extra goede behandeling geven met een vierde pastavrije balsa strop. Strop het mes op het flexibele pastavrije balsa hout, waarbij je het hout een klein beetje mag laten hangen, net als je met een strop zou doen. Door het mes op een pastavrije strop te polijsten verfijn je de rand van je mes nog verder en behaal je dus nog betere resultaten.

De Strop Onderhouden

Als je streeft naar de beste resultaten, dan kan je het beste de balsa strop blijven schuren, zoals we het hier eerder besproken hebben. Natuurlijk was de balsa strop vlak, maar na regelmatig gebruik is de strop niet meer volledig vlak. Des te vlakker je strop is, des te beter de resultaten van je strop zijn.

Na een aantal weken regelmatig gebruik te hebben gemaakt van je strop, zal je ervaren dat de balsa strop wat nieuwe diamantpasta nodig heeft. In dat geval kan je gewoon wat meer van de pasta op de strop aanbrengen. Ongeveer de helft van wat je eerder op je balsa strop had aangebracht zal in dit geval voldoende zijn.

Andere Schuurpasta’s Gebruiken

Chroom polijstpasta is een ander schuurmiddel wat net zoals diamantpasta gebruikt kan worden om te polijsten. Echter heeft dit wel een paar nadelen, zo is er maar één grit in van de chroom polijstpasta. Deze grit varieert tussen de 1 en 0,5 micron. Als je chroom polijstpasta gebruikt, maar opzoek bent naar een fijnere grit, dan kan je het beste kijken naar ijzeroxide. Dit rode middel heeft een grit van ongeveer 0,1 micron. Deze pasta’s zijn iets goedkoper dan diamantpasta, maar je gebruikt maar heel weinig van de diamantpasta, wat de kosten irrelevant maakt. Voor de balsa strop raden we toch de diamantpasta aan, omdat je hier toch betere resultaten mee behaalt.

De resultaten die je met deze balsa strop bereikt zullen je niet teleurstellen. Voor het geval je denkt dat je dezelfde resultaten kunt bereiken op een wetsteen, dan zal je jezelf verkijken. 1 micron staat ongeveer gelijk aan een 12000 grit polijststeen. 0,1 micron is dan dus tien keer zo fijn als deze steen. Probeer het eens, en je zal versteld staan van hoe scherp je jouw mes kan maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Algemende voorwaardePrivacySitemap
2013-2022 SlijpsteenWinkel.nl