Gratis verzending Slijpwinkel
<
Gratis verzending vanaf 50,-
Voor 16:00 uur besteld, direct verzonden
30 dagen bedenktijd
Shopping Cart

Beste slijpsteen vloeistof kiezen

Het beste slijpvloeistof opnoemen veroorzaakt al jarenlang een verhitte discussie. Iedereen heeft namelijk wel zijn eigen manier om te slijpen. Het doel van slijpen is namelijk om metaal van het mes te verwijderen, zodat je weer een scherpe rand krijgt.

Een slijpvloeistof zorgt ervoor dat die proces vertraagd wordt. Tegelijkertijd kan het ook de eigenschap hebben om metaaldeeltjes van de wetsteen af te laten lopen tijdens het slijpen. In dit stuk wil ik enkele veel besproken slijpvloeistoffen bespreken die ik in de verloop van tijd ben tegengekomen.

De laatste jaren ben gebruik ik geen enkelle vloeistoffen meer op mijn aluminiumoxide, siliciumcarbide en diverse keramische wetstenen. Het metaal dat op de stenen achterblijft kan je er eenvoudig afhalen door het te reinigen met wat allesreiniger en water. Ik kan het er vervolgens eenvoudig afvegen met mijn vingers.

John Juranitch, schrijver van het boek The Razor Edge Book Of Sharpening, was een van de eerste mensen die schreef dat je ook messen droog kan slijpen. In het boek noemt hij zijn eigen ervaringen op over dat stenen met een laagje olie een minder scherpe rand slijpen en dat ze ook minder lang scherp blijven. Uiteraard zullen er mensen zijn die beweren dat de beweringen van Juranitch onjuist zijn, maar dit is wat hij schreef over zijn jarenlange ervaringen in de slijpindustrie.

In het Blade Magazine zegt Wayne Goddard, auteur van “$50 Knife Shop” en een beroemde messen maker, dat hij is overgestapt op Simple Green allesreiniger in plaats van olie om zijn messen te slijpen op wetstenen.

Simple Green slijpvloeistof

Hij beweert dat het wasmiddel voorkomt dat stenen na verloop van tijd dichtslibben en hun prestaties verliezen en dat het oude stenen die hun “korrel” hebben verloren weer hersteld. Goddard kwam hierachter, nadat hij een slurry creëerde op een zeer oude wetsteen. De slurry was een emulsie van oude gedrongen olie en de Simple Green, omdat het wasmiddel de oude olie in de steen had geëmulgeerd.

De BLADE Magazine Hall-Of-Famer stond er ook om bekend dat hijveel oude stenen uit rommelmarkten haalde en dit proces gebruikte om ze weer als nieuw te laten presteren en opnieuw te verkopen. Als je zijn boeken hebt gelezen, kom je er achter dat Wayne is een zeer oprechte man is, daarom geloof ik niet dat er iets achter de schermen aan de hand is met een sponsor deal van Simple Green o.i.d. Hij deelde gewoon zijn nieuwe idee dat werkt zoals hij dat altijd deed.

Hij koopt de gewone flessen en besproeit de wetstenen terwijl hij ze aanscherpt. Hoewel slijpolie ook geen verkeerd effect geeft, is dit een interessante optie waarvan ik dacht dat de meeste slijper het zouden willen weten.

Alternatieven voor Simple Green zijn biologisch afbreekbaren allesreinigers die niet te veel schuimen. Simple Green is een extreem geconcentreerd schoonmaakmiddel, dus is het geen gek idee om het eerst met water te verdunnen.

Mijn persoonlijke conclusie, mits je een natuursteen hebt zoals de Arkansas die vaak met olie wordt gebruikt, heb je geen slijpvloeistoffen nodig. Droog slijpen en vervolgens je slijpsteen weer schoonmaken met wat allesreiniger en water werkt net zo goed en is een stuk goedkoper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Algemende voorwaardePrivacySitemap
2013-2022 SlijpsteenWinkel.nl