Gratis verzending Slijpwinkel
<
Gratis verzending vanaf 50,-
Voor 16:00 uur besteld, direct verzonden
30 dagen bedenktijd
Shopping Cart

Grit Van Je Slijpsteen: Uitleg Over de Grofheid Van Een Slijpsteen

De grofheid van een slijpsteen wordt meestal in grit uitgedrukt. Hoe hoger het getal van deze grit ligt, hoe fijner dat deze steen is. Grit is een Engelse benaming voor gruis, oftewel het aantal korrels om mee te slijpen.

De korrels in iedere grit zijn wel zo klein dat deze worden gemeten in micrometers (micron of µm). Een micrometer (oorspronkelijk millimillimeter) is een duizendste deel van een millimeter of een miljoenste deel van een meter.  De tabel op deze pagina geeft een goed beeld van de verhoudingen van de grofheid van de slijpstenen die je waarschijnlijk al eerder bent tegengekomen.

Let op: we willen je vragen om de volgende benamingen niet te objectief te observeren. We proberen om de grofheid van slijpstenen in een bepaalde categorie te plaatsen en dit goed te beargumenteren. Lees daarom a.u.b. goed de beschrijving van ieder niveau.

Het is zeer lastig om te bepalen wat nou de beste grit is om mee te slijpen, omdat veel merken hun eigen twist geven aan dit bekende systeem. Daarnaast zit er ook nog een verschil in de regio’s waar de stenen vandaan komen. Japanse wetstenen zullen eerder in een categorie geplaatst worden (fijn, medium, grof, etc.), terwijl andere liever vasthouden aan de gruis meting (grit chart).

SLIJPSTEEN TABEL

Niveau KorrelgrootteGrofheidOptiesOmschrijvingMetaalafname
1 – EXTREEM GROF100 MicronDiamond pasta, Groene Polijst Pasta, SchuurpoederCoarse Crystolon, Extra Extra Coarse DiamondLaat zeer zichtbare krassen achter op rand.+++++
2 – GROF60-100 Micron240-150 Grit
Coarse India, Extra Coarse Diamond.Laat zichtbare krassen achter op rand.
++++
3 – MEDIUM GROF45-60 Micron360-240 Grit
Coarse Diamond, Medium CrystolonKrassen zijn minder zichtbaar.
+++
4 – MEDIUM35-45 Micron400-360 Grit
Fine Crystolon, Medium IndiaLicht zichtbare krassen.
++
5 – MEDIUM FIJN25-35 Micron600-460 Grit
Fine IndiaLaat een matte laag achter op rand.
+
6 – FIJN15-25 Micron1000-600 Grit
Soft Arkansas, Fine Diamond, 1000 Grit WetsteenLaat rand achter met mat uiterlijk.
7 – EXTRA FIJN8-15 Micron1600-1000 Grit
Hard Arkansas, Extra Fine DiamondRand ziet er gepolijst uit.
8 – EXTREEM FIJN4-8 Micron4000-1600 Grit
Hard Black Arkansas, Hard Translucent Arkansas, Norton 4000 WetsteenRand is extreem scherp en reflecteert veel licht.
9 – SEMI-SPIEGELPOLIJST2-4 Micron6000-4000 Grit
DMT Extra Extra Fine Diamon Steen, Norton 8000 WetsteenRand is bijna perfect. Een niveau hoger heeft een bescheiden voordeel.
—-
10 – SPIEGELPOLIJST<2 Micron6000-30.000 Grit
Diamond pasta, Groene Polijst Pasta, SchuurpoederScherpst mogelijke rand. Laat een spiegelende rand achter zonder krassen.
—–

NIVEAU 1 – EXTREEM GROF

Als je een steen uit niveau 1 wilt kopen ben je van plan om hele botte messen en/of gereedschap te slijpen. Het doel van deze steen is om zo snel mogelijk metaal te verwijderen. Wanneer je een erg botte rand hebt zal een grove steen je veel tijd besparen. Daarnaast zullen je fijnere stenen langer mee gaan.

NIVEAU 2 – GROF

Dit niveau raden wij ten zeerste aan als je een erg botte rand op je mes of gereedschap wilt slijpen. Of je nou een hele botte rand of dat je er een nieuwe rand op wilt zetten, met deze grove grit kan je het bereiken. Het zal een stukje minder snel slijpen dan de vorige grit, maar geeft daarentegen een iets fijner resultaat voor je volgende steen.

NIVEAU 3 – MEDIUM GROF

Stenen van niveau 3, oftewel medium grove stenen, zijn erg makkelijk te vinden. Veel stenen die zich in deze categorie plaatsen zijn in principe nog steeds grof. Hoewel deze stenen je rand dus erg snel zullen slijpen, zal de rand niet zo grof zijn dat je volgende steen moeite zal hebben om de krassen hiervan te verwijderen.

NIVEAU 4 – MEDIUM

Bij niveau 4 zit je op een tussenweg van grof naar fijn. Deze grit is goed geschikt om na een grove steen te gebruiken. Het zal een stuk minder snel slijpen dan de grovere stenen en laat niet zo’n mooie rand achter als de fijnere stenen. Voor beginners is dit een goede grit om als grofste steen te nemen.

NIVEAU 5 – MEDIUM FIJN

Op dit niveau worden sommige stenen al “fijn” genoemd. Deze steen zou al je laatste steen kunnen zijn op sommige keukenmessen, maar het is nog te grof voor ander gereedschap. De rand die deze steen achterlaat is niet echt gekrast, zoals de vorige stenen, maar eerder mat van uiterlijk. Vaak is deze grit een tussenstap richting een fijnere steen.

NIVEAU 6 – FIJN

Niveau 6 heeft een zeer goede grit die overal goed op scoort. Deze stenen zijn fijn genoeg voor veel afwerkingen en is ook nog grof genoeg om messen/ gereedschap te slijpen wat niet erg bot is. Wanneer je jouw messen/ gereedschap goed bewaart, zullen stenen uit dit niveau je vaak goed van pas komen. Met de afwerking van deze grit worden veel messen/ gereedschap vaak nieuw uit de fabriek/ winkel geleverd.

NIVEAU 7 – EXTRA FIJN

Op niveau 7 hebben we voor het eerst het gevoel alsof we de rand aan het polijsten zijn. Doordat deze grit net begint met het polijsten van de rand is deze niet langer geschikt om echt te slijpen. De metaalafname van deze steen is namelijk te klein hiervoor. Het resultaat wat een steen van dit niveau achterlaat op je rand is erg scherp en vaak beter dat de rand die er op zat toen deze net uit de fabriek/ winkel kwam.

NIVEAU 8 – EXTREEM FIJN

De slijpstenen van dit niveau zijn extreem fijn en zullen een rand op je mes/ gereedschap achterlaten wat zelfs reclamemateriaal te boven gaat. De gruis op deze stenen is dus erg fijn en slijpt daarom enorm traag. Gebruik deze stenen daarom pas nadat je er een goede rand op hebt gezet met een iets grovere steen.

NIVEAU 9 – SEMI-SPIEGELPOLIJST

Dit niveau omschrijven wij als semi-spiegelpolijst. Hoewel vele het resultaat van deze grit als spiegelpolijst zouden omschrijven, gezien de rand al mooi reflecteert. Wanneer je een mes of gereedschap met dit niveau hebt geslepen kan je er alles mee snijden.

NIVEAU 10 – SPIEGELPOLIJST

Stenen van het laatste niveau geven echt een spiegelpolijst op je mes/ gereedschap. Het gruis van dit niveau is zo fijn dat het bijna geen metaal van de rand afhaalt. De rand die je overhoudt na dit niveau is daarentegen extreem scherp. Dus of je nou hout snijdt of je bakkebaarden wilt scheren, na het polijsten op dit niveau heeft je rand een onevenaarbare scherpheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Algemende voorwaardePrivacySitemap
2013-2022 SlijpsteenWinkel.nl