Gratis verzending Slijpwinkel
<
Gratis verzending vanaf 50,-
Voor 16:00 uur besteld, direct verzonden
30 dagen bedenktijd
Shopping Cart

Hakbijl Slijpen: Slijp Je Bijl Om Beter Te Kunnen Hakken

Het slijpen van een hakbijl was voor Lincoln van groot belang voordat hij een van de belangrijkste presidenten in de Amerikaanse geschiedenis werd. Een befaamde uitspraak van de oud president was:

If I had six hours to chop down a tree, I’d spend the first four hours sharpening the axe

Abraham Lincoln

Hij bedoelde dit waarschijnlijk zowel letterlijk als figuurlijk, maar toch, inefficiënt gereedschap is een verspilling van je tijd en energie. Daarom is het belangrijk om het grootste deel van je tijd te besteden aan het vinden en prepareren van het beste gereedschap voor elke taak. In dit artikel leer je jouw bijl zo scherp kunt slijpen dat zelfs Lincoln het in zijn jonge jaren zou gebruiken.

Elke bijl is een goede investering voor iemand die tijd doorbrengt in het bos of in de tuin. Daarnaast is het bijzonder plezierig als je een scherpe rand op een antieke bijl kunt vinden en die nog kunt herstellen.

Wat Heb Ik Nodig?

Bij het restaureren van een oude bijl is het van belang om op de hendel van de bijl te letten. Er is niets aan de hand als je bijlkop goed en stevig vastzit aan de hendel. Als je de kop echter een beetje kan bewegen, is het een potentieel gevaar en moet het worden vervangen.
Als je eenmaal een geschikte bijl hebt gevonden om te slijpen, is de eerste stap is om je slijpgereedschap te verzamelen.

Botte hakbijl
De inkepingen op de rand van deze bijl gaan we weg slijpen.
  • Een bastaard-vijl. 20 cm is een goede maat. Hoe kleiner de bijl, hoe kleiner de vijl hoeft te zijn.
  • Een zelfgemaakte zakwetsteen kan ook gebruikt worden in plaats van de vijl!
  • Een stofmasker, veiligheidsbril en werkhandschoenen ter bescherming.
  • Lijnolie.
  • Drie stukken schuurpapier: grof, medium en fijn. 80, 220 en 400 is een goede selectie. Als je lokale bouwmarkt nat / droog schuurpapier voor auto’s heeft, pak het dan. Een goede selectie wetstenen kan hier ook bij helpen.
  • Een emmer waar de bijlkop in past. Zoek iets dat zo klein mogelijk is, terwijl het nog steeds groot genoeg is voor de bijl om in te passen.
  • Een klem die groot genoeg is om de kop van de bijl aan een aanrecht of werkbank te bevestigen.
  • Twee vodden of wat papieren handdoeken

Je zal sommige benodigdheden misschien al in huis hebben liggen. De belangrijkste items zijn een goede vijl en een klem om de bijlkop te bevestigen. Met alleen deze twee items kan je al een goede rand op je bijl zetten.

Week Het Bijlhoofd in Lijnzaadolie

Nu je al het gereedschappen hebt verzameld, kan je beginnen. Als je bijl een houten handvat heeft, raden we aan deze ondersteboven in een emmer of ander vat te plaatsen met voldoende lijnolie, zodat de bijlkop volledig bedekt is. Hoewel deze stap voor iedereen aan te raden is, mag je deze stap overslaan, als het handvat van jouw bijl stevig in de kop is bevestigd. Het hout in het oog van de bijl zal de lijnolie opzuigen en daardoor opzwellen, waardoor een stevige hechting tussen de kop en het handvat ontstaat.

Als je de tijd hebt, laat de bijl dan minstens een dag of twee weken doordrenken in het lijnoliebad. Vergeet niet dat lijnolie ontvlambaar is en moeilijk valt schoon te maken. Wees dus voorzichtig met ontvlammende voorwerpen, of het nu om vuur gaat of je echtgenoot die boos wordt van de puinhoop die je in de garage hebt gemaakt.

Nadat je klaar bent met het weken van de bijl, laat je het minstens een tot drie dagen drogen.

Bijl restaureren
Laat de Kop Van de Bijl Minstens Een Dag in de Olie Weken.

Schuur de Bijlkop

Nadat de bijl gedroogd is, kan je de bijl schuren. Hierbij is het belangrijk om eventuele roest te verwijderen. Als er geen roest op de kop zit, is deze stap grotendeels een kwestie van esthetiek. Theoretisch is een gladdere bijl een beter presterende bijl, maar in de praktijk zal dit weinig verschil maken.

Als je de kop gaat schuren, begin dan met het grofste stuk schuurpapier (een grove wetsteen kan hier ook in voldoen). Als je een stuk schuurpapier dubbelvouwt en het vervolgens scheurt in vierkante vlakken van 10 bij 10 cm, is dit gemakkelijk te doen. Schuur de kop van de bijl slechts in één richting, horizontaal heen en weer. Van het hamer uiteinde van de bijl tot dicht bij de rand van de bijl. Werk zo van het grofste tot het fijnste schuurpapier, tot je tevreden bent over de resultaten.

Kijk uit voor rommel
Het schuren van roest zal een beetje rommel creëren. Zorg er dus voor dat je hier een stofmasker tegen draagt, zodat je geen staal- of roestdeeltjes inademt. Leg ook een doek neer als je dit in je woonkamer doet, zodat je alle viezigheid snel schoon kan maken.

Jouw Hakbijl Scherper Maken

Zoek eerst een geschikte werkbank en leg het handvat dicht bij de rand. Je wilt namelijk de rand van de bijl zover mogelijk over de werkbank laten lopen, zodat je deze gemakkelijk kunt slijpen. Klem de kop en het handvat nu strak tegen het aanrecht. Probeer dit stevig genoeg vast te maken zodat de bijl niet kan wiebelen.

Stel je vervolgens voor ogen wat we gaan doen. Je zal misschien denken dat het slijpen van een bijl draait om het maken van een scherpe primitieve rand. Hoewel we dit wel willen bereiken, gaan we er ook nog een secundaire rand op zetten.

Als je de rand van je bijl in een goede vlakke “V” hebt geslepen, is deze in principe al scherp genoeg om voor iedere boomchirurg. Je bijl moet een consistente rand hebben vanaf de snijkant tot in de kop van de bijl, met een zo smal mogelijke hoek. Hoe smaller de V, hoe dieper de bijl zal snijden.
We adviseren daarom om je bijl in een hoek van ongeveer 10 graden te slijpen. Dit betekend dat er ongeveer een rand van 20 graden op de bijl komt te staan. Echter is dit een beetje te smal om erg duurzaam te zijn, daarom raden we aan om er een secundaire rand op te zetten. Hier vind je meer informatie over slijphoeken, maar zoals je hebt gelezen, gaan wij dus twee verschillende hoeken op de hakbijl zetten.

Bijl thuis restaureren
Klem je bijl aan een tafelblad of werkbank
Hakbijl restaureren
Als je bijl goed vast zit kan je de rand eenvoudig bewerken.

Slijp beide kanten evenvaak
Onthoud goed met hoeveel halen je iedere kant van de bijl slijpt, want het is de bedoeling dat je beide kanten even vaak slijpt. Wij raden aan op vijf tot tien maal per kant te slijpen en om daarna te evalueren. Wissel niet per haal van kant, dit maakt het enkel lastiger om je slijphoek te behouden en om je oneffen plek te vinden.

Probeer de rand ongeveer drie tot vier centimeter groot te maken, vanaf de punt van de bijl. Je ziet de overgang in deze foto’s, het witte deel laat zien wat je ongeveer wegvijlt.

bijl slijpen
In het begin zal je een diepe afschuining voor de rand moeten vijlen.
Bijl scherper maken
Vijl tot je rand ongeveer drie tot vier centimer diep is.
Een scherpe hakbijl
Zet vervolgens een secundaire rand op je hakbijl voor extra duurzaamheid.

Draag bij het slijpen van je hakbijl de stevige werkhandschoenen voor je eigen veiligheid.

EEN SECUNDAIRE RAND OP JOUW BIJL

Het creeëren van een secundaire rand kan een tijdje duren. Als je hier tegen op kijkt, realiseer je dan dat dit de belangrijkste stap is.

Het is wat tegenstrijdig, maar je gaat hiermee het snijdvermogen van je bijl afstompen. Plaats de vijl in een hoek van 15 tot 20 graden op de bijl en vijl een nieuwe snede op beide zijden van de bijl. Hierdoor creëer je een dikkere snede die een beetje minder scherp is dan de 20 graden rand die je eerder had.

Doordat je een dikkere snede op je bijl zet, wordt de bijl een stuk steviger en beter bestand tegen deuken en inkepingen. Hierdoor zal je de bijl minder vaak hoeven slijpen en zal het beter presteren op hardhout. Houdt in je achterhoofd dat je geen scalpel gaat slijpen, maar een stalen bijl die je in knoestig hout slaat. Polijst de bijl indien nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Algemende voorwaardePrivacySitemap
2013-2022 SlijpsteenWinkel.nl