Gratis verzending Slijpwinkel
<
Gratis verzending vanaf 50,-
Voor 16:00 uur besteld, direct verzonden
30 dagen bedenktijd
Shopping Cart

Hout Schaaf Slijpen: Wat Is de Juiste Techniek Om Een Hout Schaaf Scherper Te Maken

Een schaaf handmatig slijpen kan in het begin lastig zijn. Helaas zal er voor veel houtbewerkers toch op een gegeven het moment komen dat hun hout schaaf niet meer werkt zoals die hoort te werken.

Voor de een ligt dit probleem aan de manier waarop de hout schaaf gemonteerd is, voor de ander heeft dit probleem met de scherpte van de schaaf te maken. Wat de reden ook mag zijn, wij zullen er hier vanuit gaan dat je opzoek bent naar een manier om je hout schaaf te slijpen.

Kies er nooit voor om je hout schaaf op een elektrisch aangedreven slijpschijf te slijpen als deze hier niet voor gemaakt is.

We willen met dit artikel kort uitleggen hoe je een hout schaaf scherper kunt maken op een wetsteen.

Een vraag die we vaak lezen is wanneer je een hout schaaf moet slijpen. Als het voor jou belangrijk is om mooie krullen met de schaaf te vormen, dan zal je jouw hout schaaf vaak moeten slijpen. De rand van een hout schaaf kan namelijk erg snel bot worden. Als je een dag met je hout schaaf bezig bent, moet je deze misschien wel vier keer op een dag slijpen.

Voorbereiding Hout Schaaf Slijpen

Schaaf scherper maken
Verwijder het ijzer uit je hand schaaf.

Het eerste waar je altijd op moet letten, zodra je gaat slijpen met een wetsteen, is de vlakte van je wetsteen.

Het is onmogelijk om je schaaf een goede, vlakke en scherpe rand te geven zonder dat je wetsteen goed vlak is. Hoewel jouw wetsteen misschien vlak lijkt te zijn voor het oog, is het vaak toch nog verstandig om je wetsteen te vlakken.

Als je wetsteen eenmaal goed vlak is, moet je de hout schaaf uit elkaar halen. Het enige wat je in de hout schaaf gaat slijpen is het snijdende ijzer wat in de schaaf zit.

Wat Heb Ik Nodig?

Voor het slijpen van je hout schaaf raden we aan om minstens drie verschillende wetstenen te gebruiken:

Het maakt niet veel uit of je een oliesteen, watersteen of diamantsteen gebruikt. Iedere steen heeft zo zijn eigen specifieke slijpeigenschappen die ja naar eigen smaak mag gebruiken. Het is in ieder geval belangrijk om voldoende slijpvloeistoffen (water of olie) te gebruiken op je wetsteen.

Grofheid van Wetsteen
Wij hebben een blog geschreven over de verschillende grofheden van wetstenen.

Bij het slijpen van je hout schaaf is het ook erg belangrijk om goed op je wetsteen te letten. Als je lang van je wetsteen wilt genieten, is het belangrijk om deze gelijkmatig af te laten dragen. Dat wil zeggen,  gebruik het hele oppervlak van je wetsteen als je gaat slijpen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je wetsteen gelijkmatig zal afbreken, maar je zal ook door de lange halen veel consistenter zijn in het aanhouden van je slijphoek.

Gebruik ramen wasmiddel
Met diamanten slijpstenen kan je in plaats van normaal kraanwater, gedemineraliseerd ramen wasmiddel voor auto’s gebruiken als slijpvloeistof. Dit is een ander soort wasmiddel dan het wasmiddel dat je gebruikt voor de ramen in je huis. De reden dat we dit middel aanraden is omdat het in tegenstelling tot water niet voor corrosie zorgt. Je diamanten wetsteen zal dus vrij van corrosie blijven en daarnaast blijft het langer op je wetsteen liggen! Bij water- en olie slijpstenen raden wij dit echter af.

De Rug Van de Hout Schaaf Vlakken

Nu je meer weet over de randzaken bij het slijpen van je hout schaaf, wordt het tijd om het hoofddoel te bespreken: de hout schaaf scherper maken.

Als je een nieuwe hout schaaf gekocht hebt, dan is de rug van het blad meestal niet helemaal vlak. Zelfs een gloednieuwe schaaf kan dus nog scherper worden als je deze goed slijpt op je wetsteen.

Hout schaaf scherper maken
Vlak de rug van de handschaaf.

Een platte rug is namelijk essentieel als je een scherpe snede wilt zetten op je hout schaaf. Gelukkig hoef je de rug van de hout schaaf meestal maar één keer te vlakken, dus besteed er even goed je aandacht aan.

Voor het vlakken van de rug van je hout schaaf ga je alle drie de wetstenen gebruiken.

Let op, je hoeft de rug van je hout schaaf niet volledig vlak te maken, enkel de eerste vijf centimeter vlakbij de snede moeten vlak worden.

Begin door de hout schaaf met de rug vlak tegen de grove wetsteen te leggen.  Wrijf de hout schaaf ongeveer 20 tot 30 seconden, met gematigde druk, heen en weer over de wetsteen en herhaal dit proces vervolgens op de andere twee fijnere wetstenen.

Als je klaar bent met het vlakken op de fijnste wetsteen, dan zal je een vlakke en glimmende onderkant overhouden.

Behoudt altijd contact met de slijpsteen
Wanneer je werkt aan de rand van je hout schaaf vergeet dan niet de hoeken goed mee te nemen.

Hout Schaaf Scherper Maken

Het is de bedoeling dat je de hout schaaf goed op de wetsteen plaatst om de juiste hoek te slijpen. Het makkelijkste is om te voelen hoe de schaaf ten opzichte van de wetsteen staat. Probeer hierbij dezelfde slijphoek aan te houden als dat de rand van je schaaf al door de fabriek heeft gekregen. Waarschijnlijk zit deze hoek rond de 30 graden.

Als je het lastig vindt om je schaaf in de juiste hoek te houden zijn hier ook hulpmiddelen voor verkrijgbaar die je begeleiden om de juiste hoek aan te houden. Echter zou je dit ook zonder hulpmiddel moeten kunnen. Probeer eerst je schaaf met zijn snede vlak op de wetsteen te zetten.

Zodra je schaaf in de juiste hoek, met de snede vlak op de wetsteen, staat kan je beginnen met slijpen. Je zal bij de eerste beweging alle slijpvloeistoffen aan de kant duwen die je op voorhand op je wetsteen had gedaan.

Probeer met een op en neergaande beweging zeer consistent te blijven in de slijphoek die je aanhoudt en pak bovendien iedere stukje oppervlak van de wetsteen mee.

Het maakt hierbij niet uit als je af en toe een klein beetje met je schaaf van de wetsteen afwijkt. Maak je ook geen zorgen over hoe je slijpbewegingen er uitzien, probeer enkel dezelfde hoek aan te houden.

Na ongeveer tien consistente bewegingen kan je controleren of je slijpwerk genoeg is geweest.

Als er ronde hoeken op je schaaf zitten kan je deze ook simpelweg slijpen door je schaaf een klein beetje schuin op de wetsteen te zetten. Zet de hoek die je wilt slijpen redelijk vlak op de wetsteen en slijp deze met een zakkende beweging ongeveer vijf keer in de juiste slijphoek, totdat je weer vlak op het oppervlak zit. Maak vervolgens dezelfde soort beweging aan de andere kant van je hout schaaf.

Nu de rand volledig geslepen is op de eerste wetsteen is deze nog erg kwetsbaar, dus zul je een fijnere steen moeten pakken om de rand te verfijnen en verstevigen. Herhaal de voorafgaande stappen nu op de medium fijne wetsteen. Als je eenmaal de hout schaaf op de medium fijne wetsteen geslepen hebt herhaal je dezelfde stappen nog een keer op de extra fijne wetsteen.

Hout schaaf scherper maken
De rand van je schaaf kan een beetje rond zijn. Dit voorkomt dat deze in het hout blijft haken.
Til je hout schaaf een heel klein beetje op aan de zijkant en laat het in één beweging zakken totdat deze weer vlak op de steen staat.
Houtschaaf hoek slijpen
Probeer de hout schaaf met de snede vlak op de wetsteen te krijgen.

De Finishing Touch Voor Je Hout Schaaf

Bij het controleren van je rand zal je merken dat er een kleine krul aan metaalsplinters ontstaat aan de onderzijde van de hout schaaf. Als er een gelijkwaardige krul over de gehele rand is gevormd (beter bekend als braam), betekend dit dat je rand goed geslepen is. Deze krul aan metaalsplinters kan je heel eenvoudig verwijderen door het onderste deel van je hout schaaf plat op de fijnste wetsteen te leggen en deze met een korte beweging er af te slijpen.

Je kunt er eventueel ook nog voor kiezen om de hout schaaf even verder te slijpen op een strop. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn, want we leggen je uit dat je deze makkelijk zelf kunt maken! Lees het hier, als je ons niet geloofd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Algemende voorwaardePrivacySitemap
2013-2022 SlijpsteenWinkel.nl