Gratis verzending Slijpwinkel
<
Gratis verzending vanaf 50,-
Voor 16:00 uur besteld, direct verzonden
30 dagen bedenktijd
Shopping Cart

Handleiding Voor Het Kiezen Van Japanse Wetstenen

De markt is overgoten met Japanse wetstenen, zowel natuurlijke als synthetische. Wetstenen staan er om bekend dat ze snel slijpen en erg plezierig werken. Dit geldt niet alleen voor de Japanse wetsteen, maar ook voor de Westerse equivalent.

Dit slijpgereedschap is namelijk opgebouwd uit hele kleine deeltjes die aan elkaar gebonden zijn tot een slijpsteen. Tijdens het slijpen zullen deze deeltjes loslaten, waardoor er een klein laagje slijpmodder ontstaat. Dit laagje slijpmodder is een mengsel van het metaal van je mes en de slijpkorrels in je slijpsteen. Samen met dit laagje slijpmodder en de nieuwe deeltjes op je wetsteen zal je snel een scherpe rand op je blad krijgen.

Het grote aanbod aan wetstenen maakt het moeilijk om een goede combinatie te kiezen. Hierom willen wij een kleine handleiding aanbieden om te kiezen tussen de meest bekende Japanse fabrikanten.

Door de grote hoeveelheid stenen die verkrijgbaar zijn zal enkel een kenner in staat zijn om uit de vele fabrikanten de ideale wetsteen te kiezen. Doordat elke fabrikant haar wetstenen  op  haar eigen manier maakt krijg je veel verschillende kwaliteiten.

Deze kwaliteiten kunnen zo sterk variëren dat je voor een optimale set stenen nodig hebt van verschillende bedrijven. Zodra je de eigenschappen van de verschillende wetstenen leert kennen, zal één frabrikant jouw misschien in alle behoefte kunnen voorzien. Echter is het altijd handig om te weten op welke behoeftes en werkstijlen iedere steen inspeelt.

De Verschillende Wetsteen Fabrikanten

Matsunaga

King Wetsteen
De King serie zijn de bekendste wetstenen van Matsunaga

Matsunaga is de oprichter van de merken King en Sun Tiger, wat misschien wel de bekendste merken zijn binnen Europa. De kwaliteiten van deze fabrikant zijn de zeer traditionele zachte wetstenen die veel schuurmiddelen hebben en dus snel kunnen slijpen.

Deze stenen zullen vaak gevlakt moeten worden, omdat er tijdens het slijpen veel deeltjes loskomen. Door het vlakken worden de stenen weer plat en efficiënt.

Matsunaga is misschien wel de grootste fabrikant van wetstenen

CERAX Wetsteen
CERAX is de bekendste serie wetstenen van Suehiro

Suehiro

De eigenschappen van CERAX en Suehiro stenen, van de fabrikant Suehiro, staan bekend om hun harde structuur. Deze stenen verslijten dus minder vlug dan de andere klassieke Japanse wetstenen.

De polijststenen van deze fabrikant zijn het beste om een goede spiegelrand op je beitel of vergelijkbaar gereedschap te zetten. Er zijn ook kleine combinatiestenen van Suehiro voor die ideaal zijn als je met een klein budget wilt werken en toch een CERAX steen wilt hebben.

Shapton

Shapton Wetsteen

De whetstenen van Shapton zijn ongetwijfeld het hardst van alle traditionele Japanse wetstenen. Het voordeel is dat deze stenen erg lang plat zullen blijven. Als je opzoek bent naar een grove wetsteen voor zwaar slijpwerk, dan zijn deze stenen hoogstwaarschijnlijk de beste keuze.

De shapton slijpstenen hoeven namelijk niet vaak gevlakt te worden waardoor ze zeer fijn werken. De fijnere wetstenen van deze fabrikant werken ook goed. Voor een goed spiegeloppervlak bieden de zachtere stenen van andere fabrikanten daarentegen een beter resultaat.

Shapton´s wetstenen serie Kuromaku gebruikt kleuren om de grofheid aan te geven.

Naniwa

Naniwa Wetsteen
Naniwa verkoopt al wetstenen sinds 1941.

Voor een goed spiegelglans effect op je rand zijn de stenen van Naniwa het beste. Een fijnkorrelige wetsteen van deze fabrikant is ideaal om op te eindigen en biedt een perfecte spiegelpolijst op je rand.

Hoewel wetstenen zeer fijn zijn om mee te werken kan het zijn dat je er nog niet over uit bent wat de beste keuze voor jou is. Zoek je nog een handleiding over het type, formaat of grofheid van wetstenen? Kijk dan eens naar onze vorige artikel: Handleiding voor het kiezen van de beste wetsteen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Algemende voorwaardePrivacySitemap
2013-2022 SlijpsteenWinkel.nl