Gratis verzending Slijpwinkel
<
Gratis verzending vanaf 50,-
Voor 16:00 uur besteld, direct verzonden
30 dagen bedenktijd
Shopping Cart

Kettingzaag Slijpen: Leer Stap Voor Stap Hoe Je Een Kettingzaag Scherper Maakt

Een kettingzaag scherper maken is een taak dat je op den duur zeker de moeite waard zal worden. Hierdoor zal je kettingzaag niet alleen maar sneller zagen, maar zal jij als gebruiker ook beter gaan begrijpen hoe deze machine korte metten met bomen maakt.

Een botte kettingzaag zal moeizaam door je boom heen zagen en zal daarnaast voor verbrandingen andere gevaarlijke situaties veroorzaken.

Als je merkt dat jouw kettingzaag zichzelf niet meer in de boom trekt, waardoor je zelf veel kracht bij moet zetten. Als je merkt dat er rook uit de sneden in je boom komt. Dat de houtsnippers als een soort poeder in plaats van vlokken uit de stam komen. Of als je merkt dat je kettingzaag begint te ratelen en te stuiteren, dan kan je er gerust vanuit gaan dat je kettingzaag bot is. Twijfel in dit geval dus niet te lang en zorg ervoor dat je de volgende stappen goed doorloopt om je kettingzaag weer goed te laten functioneren.

Hoe Bereid Ik Mij Voor?

Bepaal eerst de maat (of “steek”) van de ketting van jouw zaag. Je moet namelijk een roterende slijpsteen-(dremel) of kettingzaagvijl kopen dat overeenkomt met uw kettingtand. Aangezien er verschillende maten kettingzaagtanden zijn, moet de slijpsteen of vijl die je kiest de juiste diameter voor jouw zaag hebben. Typische maten zijn 1/4”, 3/8” P, .325”, 3/8” en .404” inch in diameter. Naast een vijl heb je nog meer nodig, hieronder even een totale lijst met de benodigdheden:

slijphulp kettingzaag
  • Een ronde bastaardvijl
  • Een platte bastaardvijl
  • Een dieptesteller mal
  • Ontvettend reinigingsmiddel
  • Een bankschroef (of iets vergelijkbaars)

Een dieptesteller mal helpt je om de beitels van je kettingzaag goed te vijlen.

Kijk ook eens naar onze adviezen over het slijpen van ander tuingereedschap. Scherp gereedschap bespaart je niet alleen veel tijd, maar werkt ook nog eens veel plezieriger en veiliger!

Reinig en Inspecteer de Kettingzaag

Plaats je kettingzaag op een stevige ondergrond of klem de zaag in een bankschroef. De zaag moet stabiel zijn en het blad moet stevig worden ondersteund om een ​​veilige en nauwkeurig te kunnen vijlen. Als je de plaat van de kettingzaag kan klemmen in een bankschroef, waarbij de plaat goed vastzit en je de ketting vrij kan laten draaien, werkt dat het prettigst.

Je kan wasbenzine of een commercieel ontvettend reinigingsmiddel gebruiken om olie, vuil en puin uit uw ketting te verwijderen. Wees wel voorzichtig met je schoonmaakmiddel, met andere woorden, smeer het doelgericht op je ketting. Sommige schoonmaak producten kunnen namelijk de plastic behuizing of andere onderdelen beschadigen.

Inspecteer de ketting op beschadigde en  overmatig versleten schakels en tanden. Individuele tanden kunnen afbreken of verbuigen, waardoor ze gevaarlijk zijn om te gebruiken. Als vuistregel geldt dat het vlakke oppervlak aan de bovenkant van een snijtand minimaal 6 millimeter lang moet zijn. Als dit deel korter is dan 6 millimeter, dan bestaat het risico dat het breekt terwijl de kettingzaag in beweging is. Alle beschadigde, verzwakte of overdreven versleten kettingen moeten worden weggegooid en vervangen.

Kettingzaag slijpen

Een speciale klem voor je kettingzaag biedt stabiliteit en laat je ketting bovendien vrij bewegen.

Zoek nu de leidende snijdtand (beitel) om als eerste te vijlen. Dit is de kortste beitel in de ketting.
Als alle beitels dezelfde lengte lijken te hebben, maakt het niet uit waar je begint. Het is belangrijk dat je elke beitel zo vijlt dat het oppervlakte bovenop bij elke beitel bijna dezelfde lengte krijgt. Op die manier snijdt iedere beitel dezelfde hoeveelheid hout af als ze door je snede gaan. Het kan ook helpen om de eerste beitel die u vijlt te markeren met een beetje verf of een watervaste stift, zodat je er zeker van bent waar je bent begonnen.

Reinig en Inspecteer de Kettingzaag

Plaats de vijl aan de voorzijde van de inkeping van de beitel. Het gaat hierbij om de schuine rand aan de voorkant van het platte oppervlak van de kettingschakel. De slijphoek die je aanneemt met de vijl moet precies in het schuine oppervlak van de tand passen. De bovenste 20% van de vijl moet zich boven de bovenkant van de tand bevinden.

Houd de vijl onder dezelfde hoek als waarop de beitel van de kettingzaag was gemaakt door de fabriek. De slijphoek kan 25 of 30 graden zijn (controleer de specificaties van de kettingzaag). Speciale “scheurende” kettingen kunnen een vlakkere hoek hebben. In elk geval is het heel belangrijk om de slijphoek aan te nemen zoals die oorspronkelijk op de ketting was gezet. Sommigen kettingzagen hebben hier een speciale markering voor die helpt als een visueel hulpmiddel.

Schuif de vijl over het snijdend deel van de bijtel, met een lichte rotatie om zo metalen schilfers die zijn verwijderd te lossen. Er zijn veel verschillende meningen over in welke richting je de vijl moet gebruiken, maar meestal is een lange duw beweging de beste optie.

Slijp elke volgende tand op dezelfde manier. Naarmate je verder komt op de kettingzaag, blijf je de vijl op dezelfde manier gebruiken. Roteer hiervoor de ketting, zodat dat je de ongeslepen tanden telkens op dezelfde positie blijft slijpen.

Beitel kettingzaag vijlen
Kettingzaag vijlen

Vijl de beitels op je kettingzaag in een hoek van 25 of 30 graden, afhankelijk van jouw type ketting.

Verander van richting en pak de vijl nu in je andere hand. Vijl nu de beitels met de tegenovergestelde schuinde rand met dezelfde duwende beweging. Houdt hierbij de lengte van het platte oppervlak van de beitels in de gaten. Sommige fabrikanten raden aan om dit met een schuifmaat te meten om zo een ​​gelijkwaardige snede te garanderen van de kettingzaag. Als je daarentegen goede ogen hebt, moet je ook zonder schuifmaat in staat zijn om te zien of deze gelijkwaardig zijn.

Reinig en Inspecteer de Kettingzaag

Kettingzaag slijpen
De dieptesteller mal is een geweldig hulpmiddel tijdens het slijpen van een kettingzaag.

Controleer ook de diepte van de dieptestellers (dieptesteken), dit zijn de gebogen haakvormige schakels tussen de frezen. Deze regelen de hoeveelheid hout die de tanden bij elke passage verwijderen. Een speciaal gereedschap dat op de ketting wordt gelegd, een dieptesteller mal, is verkrijgbaar bij kettingzaagdealers of bouwmarkten. Als de dieptesteller te hoog is en moet worden gevijld, beschermt deze mal de aangrenzende tand terwijl u de dieptesteller kleiner vijlt.

Vijl iedere  dieptesteller die de beitel overbelast, met andere woorden, als de dieptesteller te hoog is moet deze worden gevijld met behulp van een platte vijl. Waarschijnlijk is dit niet nodig, tenzij je een defecte ketting wilt restaureren.

Kettingzaag Smeren Met Olie

Kijk tenslotte naar een goed middel om je de bewegende delen van je kettingzaag goed in te smeren. Waarschijnlijk staat hier wel iets over in de gebruiksaanwijzing van je kettingzaag. Als dat niet het geval is zijn er genoeg commerciële middelen die je hiermee kunnen helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Algemende voorwaardePrivacySitemap
2013-2022 SlijpsteenWinkel.nl