Gratis verzending Slijpwinkel
<
Gratis verzending vanaf 50,-
Voor 16:00 uur besteld, direct verzonden
30 dagen bedenktijd
Shopping Cart

Slijpsteen Onderhoud: Hoe Moet Je Een Slijpsteen Vlakken

Wetstenen zijn een ideaal middel om gereedschap mee te slijpen. Een wetsteen is namelijk opgebouwd uit hele kleine schuurkorrels die van de steen loslaten, waardoor telkens nieuwe schuurkorrels worden blootgesteld. Hoewel deze eigenschappen helpen om jouw gereedschap  sneller te slijpen, zorgt het er natuurlijk wel voor dat de wetsteen ongelijk afbreekt en zijn vlakheid verliest. We zullen je leren hoe je met de juiste slijpgereedschappen en techniek jouw wetsteen eenvoudig kan vlakken. Het vlak houden van je wetsteen maakt deel uit van regelmatig onderhoud en zorgt ervoor dat je er nog jarenlang kwaliteit uit kunt halen.

Een steen die krom is of een ongelijk oppervlak heeft, is bijna onbruikbaar, als je een rechte rand op je op je gereedschap (beitel of mes) wilt zetten.  Om er voor te zorgen dat je altijd een rechte rand op je gereedschap kan zetten is het dus van belang om te werken met een platte wetsteen.

Wat Heb Ik Nodig?

Er zijn verschillende materialen verkrijgbaar om je wetsteen vlak te maken, zoals een egaliseersteendiamantsteen, of nagura steen. Deze stenen zijn alle drie sterk aan te raden, maar er is nog een voordeligere manier om mee te werken.

Het enige wat van cruciaal belang is bij het vlakken van een wetsteen is dat de steen voortdurend op een schurend oppervlak wordt gehouden wat volledig egaal is.

Goedkoop Je Wetsteen Vlakken

Een eenvoudige, en bovendien goedkope, manier om je wetsteen vlak te maken is om schuurpapier te gebruiken. Het is hierbij van groot belang dat je het schuurpapier op een vlakke ondergrond kan leggen, zoals een spiegel of snijdplank. Je kan stap 1 volgen om te controleren of dit oppervlak volledig vlak is. Leg een sterk stuk waterbestendig schuurpapier met korrel 100 op het egale oppervlak en volg de volgende stappen om je wetsteen weer plat te maken.
Als het grove schuurpapier krassen op je wetsteen achterlaat, dan kan je het proces, na stap 4, nog een keer herhalen met een schuurpapier met korrel 400 of zelfs fijner.

Hoe Moet Ik Een Wetsteen Vlakken?

Wetstenen kunnen worden afgevlakt met grove, platte oppervlakken, zoals we zojuist besproken hebben. Gelukkig is het proces erg eenvoudig, we zullen dit in vier stappen uitleggen.

Stap 1. Bepaal of Je Wetsteen Vlak Is.

Wetsteen te hol
Bepaal of je wetsteen hol is.

Om te bepalen of je oppervlak perfect vlak is kan je gebruik maken van een winkelhaak of liniaal (of een ander object waarvan je zeker bent dat deze perfect recht is). Om hiermee vervolgens te bepalen of je wetsteen vlak is leg je de liniaal plat op de wetsteen en ga je opzoek naar kieren. Met behulp van wat licht in een donkere ruimte zijn de kieren vaak goed zichtbaar.  Als je merkt dat wetsteen niet volledig recht is, dan moet deze afgevlakt worden.

Stap 2. Markeer Je Steen.

Wetsteen markeren
Markeer je wetsteen met een potlood.

Om te controleren of jouw wetsteen na het vlakken echt volledig vlak is, raden wij aan om je wetsteen met een potlood te markeren. Dit doe je door een raster over je wetsteen te tekenen. Trek zowel in de lengte, als in de breedte, lange lijnen over je wetsteen. Als deze lijnen na het vlakken verdwenen zijn, dan is het erg aannemelijk dat je wetsteen weer volledig vlak is.

Stap 3. Wrijf de Wetsteen Over Het Grove Oppervlak.

Wetsteen vlakken
Wrijf de wetsteen in willekeurige bewegingen over het schurende oppervlak. Je kan een flesje water gebruiken voor stromend water.

In deze stap moet je gebruik maken van het grove (rechte) oppervlak om je wetsteen mee te vlakken. Als je een egaliseersteen gebruikt om je wetsteen te vlakken haal je het grove oppervlak over de wetsteen heen. Als je daarentegen schuurpapier gebruikt om je wetsteen plat te maken, dan haal je de wetsteen over het grove oppervlak.

Tijdens deze stap is het verstandig om veel water te gebruiken (lopend water is ideaal). Terwijl je de wetsteen onder stromend water houdt beweeg je de wetsteen in willekeurig cirkelvormige bewegingen over het grove oppervlak. Als stromend water geen optie voor je is, dan moet je er alsnog voor zorgen dat je wetsteen voldoende nat wordt gemaakt. Des te meer water je namelijk gebruikt, des te sneller de schuurkorrels zullen wegspoelen van het oppervlak, en des te egaler het oppervlak blijft.
Het zal opvallen dat de lijnen aan de buitenkant van de wetsteen het eerst zullen verdwijnen. Dit komt doordat de steen in het midden vaak sneller hol wordt,dan aan de randen.

Als het voor jou lastig is om je mes onder stromend water te houden, maar er wel de ruimte voor hebt, dan kan een simpel plastic flesje de uitkomst zijn. Vul het plastic flesje volledig met water en prik een klein gaatje in de onderkant van het flesje. Zet het flesje vervolgens op een kleine verhoging, zodat het water, dat uit het gaatje komt, voortdurend op je wetsteen zal stromen.

Wetsteen vlakken
Controleer of de lijnen van stap 2 zijn verwenen.

Stap 4. Evalueer Je Werk.

Je wilt waarschijnlijk zo min mogelijk schuurkorrels van je wetsteen afslijten, dus moet je regelmatig stoppen om te controleren of de potloodstrepen (van stap 2) al verdwenen zijn. Als deze potloodstrepen verdwenen zijn, is je wetsteen waarschijnlijk weer volledig vlak. Het rechte oppervlak dat je in stap 1 had gebruikt kan ook nu weer van toepassing zijn om te bepalen of je steen perfect vlak is.

Een Egaliseersteen

Een andere manier om je wetsteen te vlakken is met behulp van een egaliseersteen. Deze stenen zijn speciaal gemaakt om een slijpsteen weer vlak te maken.

De groeven in een egaliseersteen voeren de afgesleten korrels van je wetsteen af.

Als je gebruik maakt van een egaliseersteen, dan kan je dezelfde stappen volgen als hierboven met schuurpapier staat aangegeven. Het enige verschil is dat je de slijpsteen dit keer op een stabiele ondergrond legt, in plaats van het schuurpapier.

Leg de slijpsteen dus op een stabiele ondergrond en beweeg de egaliseersteen voorzichtig over de wetsteen heen. We leggen de nadruk op voorzichtig, omdat je niet te veel korrels van je slijpsteen af wilt slijpen, dat is namelijk zonde van je steen.

Als het gaat om een egaliseersteen kopen, dan moet je opzoek gaan naar een egaliseersteen die op zijn minst groter is dan jouw slijpsteen. Heb je een kleinere egaliseersteen, dan is het lastiger om je slijpsteen er goed vlak mee te krijgen.

Hoe Vaak Moet Ik Een Wetsteen Vlakken?

Een van de meest gestelde vragen over wetstenen is toch wel hoe je ze moet onderhouden. Gelukkig is dit ontzettend eenvoudig. De twee dingen die mensen vaak willen weten is of het nodig is om je wetsteen voor of na ieder gebruik te vlakken. Het antwoord hierop zal voor iedere gebruiker verschillend zijn. Over het algemeen zullen houtbewerkers namelijk meer korrels van hun wetsteen afslijpen, dan bijvoorbeeld koks. Hierom zal een houtbewerker een wetsteen misschien wel dagelijks moeten vlakken en een kok misschien maar wekelijks of maandelijks.

Je zal vast al wat onderzoek hebben gepleegd op dit gebied. Het advies dat je hebt gekregen zal waarschijnlijk zeggen dat het nodig is om een speciale steen te kopen om je wetsteen te vlakken. Dit advies raden wij niet af, maar er zijn wel nog andere opties om je wetsteen weer vlak te krijgen. Hoewel het heel belangrijk is om een vlakke wetsteen te hebben, kan het voor jou overdreven zijn om je wetsteen na ieder gebruik te vlakken. Het vlakken van je wetsteen zal namelijk veel korrels van je wetsteen afschuren, wat je natuurlijk zoveel mogelijk probeert te vermijden. Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf goed kan bepalen of je wetsteen gevlakt dient te worden of niet.

Kijk wel uit als je jouw wetsteen niet volgens de gebruikelijke manier vlakt, zoals met de bovengenoemde manier. Het vlakken kan namelijk veel krassen op je wetsteen achterlaten wat invloed zal hebben op het uiteindelijke slijpen. Hierom raden wij een Nagura steen aan. Deze Nagura stenen zijn namelijk zo zacht, dat ze ideaal zijn om een mooi eindresultaat kunnen bieden tijdens het vlakken van je wetsteen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Algemende voorwaardePrivacySitemap
2013-2022 SlijpsteenWinkel.nl