Gratis verzending Slijpwinkel
<
Gratis verzending vanaf 50,-
Voor 16:00 uur besteld, direct verzonden
30 dagen bedenktijd
Shopping Cart

Snoeischaar Slijpen: Binnen Tien Minuten Een Scherpere Schaar en Mooiere Snedes

Voor iedereen die graag in de tuin werkt is het belangrijk om je snoei gereedschap in goede conditie te houden. Voor snoeischaren betekend dit dat je ze goed scherp moet houden. Een snoeischaar die goed scherp is knipt beter en maakt mooiere sneden. Dit resulteert niet alleen in effecientere werktijden, maar ook in een gezondere plant. Doordat de plant een strakkere snede ontvangt zal deze antistoffen opbouwen tegen ziektes, insecten infecties, en voorkomt het extra stres.

Om je snoeischaar te slijpen hoef je deze niet uit elkaar te halen. Met onze methode ben je daardoor binnen tien minuten al klaar!

Het proces dat we gaan uitleggen, waarmee je jouw snoeischaar gaat slijpen, zal hooguit tien minuten in beslag nemen. Vervolgens heb je een snoeischaar die weer in een goede conditie verkeert. Hoe vaker je jouw snoeischaren zal onderhouden, des te sneller het proces zal verlopen. Maak het je bij het slijpen van je snoeischaar niet te moeilijk, want slijpen is helemaal niet lastig! Het slijpen heeft enkel een klein beetje geduld en oefening nodig.

WAT HEB JE HIERVOOR NODIG?

De beste manier om je snoeischaren te slijpen is door een diamantvijl te gebruiken. Je kunt ook een zelfgemaakte zakwetsteen gebruiken, maar diamantvijlen zijn in dit geval gemakkelijker toe te passen.  Met de vijl kan je iets makkelijker de hele rand slijpen. Echter geeft een watersteen of oliesteen vaak een iets fijner resultaat dan slijpgereedschap van diamant.

Diamant vijlen
DMT heeft mooie diamantvijlen om je snoeischaar mee te slijpen.

Je zal drie verschillende diamantvijlen nodig hebben die elk een andere grofheid (ook wel grit genoemd) hebben: Grof, fijn, en extra fijn. Deze vijlen zijn niet duur en zullen je langer van dienst blijven, dan je snoeischaren.

Als je jouw snoeischaren goed onderhoudt en goed blijft gebruiken, zal je deze maar één keer in de zes weken hoeven slijpen. Als je een tuinier bent die hooguit vier uur per week besteed aan het snoeien, dan zal je maar één keer per jaar je snoeischaar scherper hoeven te maken. Hieronder een lijstje met de benodigdheden om je snoeischaar te slijpen:

  • Schuurspons
  • Zeep en warm water
  • Vaatdoek en een theedoek
  • Handschoenen
  • #3 (Medium grof) staal wol
  • #0 (fijn) staal wol
  • Diamantvijlen (Grof, fijn, en extra fijn)
  • Een vloeibaar schuurmiddel (zoals swift)
  • Takjes om je progressie te testen

BEGIN MET SCHOONMAKEN

Als de scherpe bladen van je snoeischaar onder het vuil zit, zal dit een schone snede door je tak belemmeren, hoe scherp je snoeischaar ook is.

Met een schuurspons, het warme water en wat zeep, kan je gemakkelijk alle plantensappen, resten van takjes en bladeren, van je snoeischaar afwassen. Vervolgens maak je de schaar goed droog om roest te voorkomen

Met grof staal wol kan je roest en andere moeilijk te verwijderen resten van je blad afvegen. Als je dit eenmaal verwijdert hebt met het grove staal wol ga je over naar het fijne staal wol om het oppervlak van het blad weer egaal te maken.

Kijk ook eens naar onze andere adviezen voor het slijpen van tuin gereedschap. Wij doen ons best om de meeste slijptechnieken te bespreken!

Vieze snoeischaar
Een slecht onderhouden snoeischaar heeft je aandacht nodig.
Gebruik vloeibaar schuurmiddel om de schaar goed schoon te krijgen.
snoeischaar schoonmaken
Samen met een staalwol kan je jouw snoeischaar mooi schoon krijgen.

Zorg er voor dat je snoeischaar goed schoon is, voordat je begint met het scherper maken van de bladen. Vuil kan namelijk voor extra wrijving zorgen, waardoor je een ongelijke rand zal slijpen.

JE SNOEISCHAAR SCHERPER MAKEN

Begin met de grofste vijl en werk je weg naar de fijnste vijl voor de scherpste en beste rand. Voordat je een van de vijlen gaat gebruiken wrijf je ze in met een vochtige doek. Het water zal voorkomen dat de groeven in de vijl verstopt zullen raken als je het metaal van de snoeischaar gaat slijpen.

Houdt de vijl in dezelfde hoek als de rand die al op je snoeischaar gezet is door de fabriek, meestal is dit 10 tot 20 graden. Begin aan de binnenkant van het blad, zet een gematigde druk en trek de vijl richting de punt van de snoeischaar met een gebogen beweging die de vorm van het blad volgt. Deze beweging kan je gemakkelijk volgen, is veilig, en slijpt het hele blad gelijkmatig. Als jouw snoeischaren al in redelijke staat verkeren, dan zal je met 10 tot 20 bewegingen met de diamantvijl klaar zijn. Als je daarentegen een snoeischaar hebt die in slechte staat verkeert, zal je misschien wel 40 tot 50 keer over het blad moeten slijpen.

Als je eenmaal een gelijke metaalkrul over de rand van je snoeischaar kan voelen, dan kan je overgaan fijnere grit diamantvijl. Gebruik de fijne vijl, voordat je de extra fijne vijl pakt. Gebruik deze vijl op dezelfde manier en even vaak, als dat je met de grove diamantvijl hebt gedaan.

Met de fijne vijl doe je wederom hetzelfde. Hiermee zal je de rand polijsten en alle overgebleven metaalsplinters van de rand of slijpen.

Snoeischaar slijpen
Slijp, met horizontale bewegingen, vanaf het begin van de rand tot aan de punt van de schaar.
Snoeischaar scherper maken
Maak de achterkant van de rand vlak door kleine verticale slijpbewegingen te maken.

Je Snoeischaar Invetten

Scherpe snoeischaar
Als je eenmaal goed geslepen hebt moet je niet vergeten om je snoeischaar in te vetten.

Als je eenmaal tevreden bent met de scherpheid van je snoeischaar, wil je dit natuurlijk zolang mogelijk zo houden. Hierom is het verstandig om je snoeischaar in te smeren met wat lijnzaadolie om roest en oxidatie te voorkomen. Dit middel gebruik je normaal gesproken om lekker mee te koken, maar het werkt ook goed op tuingereedschap. Eens per jaar kan je het tuingereedschap hier lichtelijk mee inwrijven. Olijfolie kan ook goed helpen om modder en ander ongewenst vuil van je snoeischaar te houden, zonder dat dit kleverig wordt, bovendien is dit een natuurlijk product.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Algemende voorwaardePrivacySitemap
2013-2022 SlijpsteenWinkel.nl