Gratis verzending Slijpwinkel
<
Gratis verzending vanaf 50,-
Voor 16:00 uur besteld, direct verzonden
30 dagen bedenktijd
Shopping Cart

Zelf messen slijpen

Hoe slijp je messen? Botte messen zijn ontzettend vervelend om mee te werken, omdat ze totaal niet doen waar ze voor bedoeld zijn, snijden! Een scherper mes werkt niet alleen comfortabeler, maar het zorgt er ook voor dat je veiliger kan werken.

Met een bot mes zal je namelijk veel meer druk moeten zetten tijdens het snijden. Deze extra druk zorgt ervoor dat je eerder uitglijdt over hetgeen dat je aan het snijden bent. Een scherp mes zal daarentegen veel sneller grip vangen. Het is daarom van cruciaal belang om met scherpe messen in je keuken te werken.

Stel jezelf nu de vraag: hoe vaak slijp ik nou mijn messen? Het zou zo maar kunnen dat je dit nog nooit gedaan hebt, omdat je altijd gedacht hebt dat je dit niet zelf zou kunnen. Gelukkig zijn wij er hier om je daarin het tegendeel te bewijzen. Je eigen mes slijpen kan je namelijk heel goed zelf. Wij leggen je hieronder uit hoe je zelf jouw mes kan slijpen.

Wat Heb Ik Nodig?

Welke Wetsteen
Lees alles over wetstenen in dit artikel.

Deze gids bevat de technieken en de belangrijkste hulpmiddelen (e.g. slijpstenen voor je messen, met verschillende korrelafmetingen) die je kan gaan gebruiken. Let op, want een slijpsteen is iets anders dan de veel voorkomende messenslijpers. In de kasten van sommige chefs zijn deze soms toch nog te vinden, maar deze slijpen je messen te agressief en zorgen soms zelfs voor een slechte rand op je mes. Natuurlijk zijn er uitzonderingen tussen de messenslijpers te vinden, maar over het algemeen zijn deze niet goed voor je messen. Als je jouw messen echt wilt verwennen en de scherpste rand wilt slijpen, dan moet je messen altijd met de hand slijpen. En dat is niet zo moeilijk!

Het enige wat je nodig zal hebben is het volgende:

* Sommige slijpstenen maken gebruik van andere slijpvloeistoffen, zoals oliestenen. Ga na bij de fabrikant van jouw slijpsteen welke vloeistof jij nodig hebt.

Het gebruik van slijpvloeistoffen
Natuurlijke slijpstenen moeten nat gebruikt worden. Het slijpen vraagt altijd om wat schoonmaak, dus wees vooral niet bescheiden bij het gebruik van slijpvloeistoffen.

Kijk wel uit bij het gebruik van slijpoliën! Als een wetsteen eenmaal met een olie in aanmerking is gekomen is de olie namelijk moeilijk te verwijderen. Een wetsteen waar olie opzit kan hierna niet meer met water gebruikt worden.

Nog een kleine tip voordat we gaan uitleggen hoe je jouw messen in het vervolg perfect kan gaan slijpen

Leer door fouten te maken.

Probeer de eerste keer te slijpen met een ouder of minder dierbaar mes dat je nog ergens thuis hebt liggen. Na enkele keren geslepen te hebben zal je al snel een goed gevoel voor het slijpen opbouwen.

Laten we nu stap voor stap kijken hoe je een mes moet slijpen.

Onderdelen Mes Leren Kennen

Het is vaak eenvoudig om het mes van het handvat te onderscheiden. We hebben het daarentegen ook af en toe over de andere delen van het mes. Met behulp van de afbeelding aan de rechterzijde en de omschrijvingen hieronder zullen wij het voor jou makkelijker maken om jouw mes beter te bespreken. Zodoende kan je in het vervolg uitleggen welke gedeeltes van het mes je slijp advies voor zoekt.

Onderdelen van het mes
Een afbeelding met de namen van de onderdelen van het mes.

De snede is het deel waar je mee snijdt. Het heeft een lengte van de punt tot aan de hiel van het mes.

De hiel is de achterkant van de snede. Het zit tegenover de punt van het mes.

Het lemmet is het blad van het mes. Dit is het deel waar uiteindelijk de snede op geslepen wordt. Het lemmet kan aan twee kanten een snede hebben of slechts aan een enkele kant.

De rug van het lemmet is de bovenkant van het lemmet. Deze zit tegenover de snede van het mes.

De punt is het deel van de mes waar de snede en rug van het lemmet samenkomen. De punt wordt vaak gebruikt om iets te penetreren of om met extra precisie dingen te snijden.

Het heft is het deel van het mes dat in de hand ligt. Als je het mes goed wilt slijpen is het vaak handig om dit deel in eigen handen te nemen.

De krop is het stuk dat het lemmet met het handvat van het mes verbindt. De krop zorgt voor extra balans op het mes en zorgt er bovendien voor dat de hand niet in de buurt van de snede komt.

De markering wordt door de maker van het mes op of in het lemmet gedrukt of gekerfd.

De klinknagels zijn metalen pinnen die het handvat aan het lemmet vastmaken.

De Juiste Methode Leren

Zoals je in de afbeelding over messen slijpen kunt zien, zijn er niet veel dingen die komen kijken bij het slijpen. Een van deze dingen is de methode waarop je gaat slijpen. Dit kan uiteraard op veel verschillende manieren gedaan worden, wij zullen niets afkeuren, maar hier gaan wij twee methodes beschrijven. Kies zelf welke jou het beste lijkt.

Hoe Houd Ik Mijn Handen?

Er zijn veel verschillende manieren om je mes te slijpen. Uiteindelijk zal je zelf moeten uitzoeken welke manier het beste past bij jou en jouw mes. Wat voor vele lastig blijft is wat je nou moet doen met je handen tijdens het slijpen.

Zorg voor een stevige greep tijdens het slijpen. Onderstaande uitleg is geen must, maar het werkt voor mij erg goed.

Pak het mes mes je favoriete hand op. Houd het heft vast met je middelvinger, ringvinger en pink. Zet je middelvinger tegen de achterkant van de hiel van het mes. Leg je duim op de hiel van het mes, hiermee kan je straks extra druk uitvoeren tijdens het slijpen.  Tenslotte leg je jouw wijsvinger over de rug van het lemmet.

Als je de andere kant van het mes gaat slijpen, dan draai je het mes in je favoriete hand gewoon 180 graden om. Leg nu je duim over de rug van het lemmet en druk je wijsvinger op de hiel van het mes.

Met je andere hand kan je extra druk leggen op de delen van het mes die je extra wilt slijpen. Zie in de afbeeldingen hieronder enkele voorbeelden van waar je jouw andere vingers ongeveer moet plaatsen.

Houdt je rand krom
Als er een kromming in de rand van je mes zit, van de punt tot de hiel, houd er dan rekening mee dat je niet te lang op één plek blijft slijpen. Slijp één deel slechts vier tot zes keer en schuif dan een plek op en slijp dat weer vier tot zes keer. Zo houd je de rand overal gelijk.

De Heen en Weer Methode

mes slijpen
Probeer met verschillende passages de hele rand te slijpen.

De heen-en-weer methode is misschien wel de meest eenvoudige slijpmethode, maar ook hier kan je snel fouten maken. Let er goed op dat je de punt goed meeneemt tijdens het slijpen van het mes.

Waarschijnlijk zal de rand van je mes bij deze methode niet in een keer op de wetsteen geslepen kunnen worden. Vooral bij grote messen zal de rand in meerdere secties geslepen moeten worden. Let er ook op dat je de punt van het mes goed meeneemt.

Doordat je de rand hierbij dus niet in één beweging, maar in verschillende delen pakt, moet je goed blijven tellen. De rand van je mes zal namelijk ongelijk geslepen worden, als de ene sectie vaker geslepen wordt dan de andere sectie. Dit lijdt tot een kromming in de rand, waardoor er uiteindelijk kieren komen tussen het mes en de snijdplank.

Houdt je rand krom
Als er een kromming in de rand van je mes zit, van de punt tot de hiel, houd er dan rekening mee dat je niet te lang op één plek blijft slijpen. Slijp één deel slechts vier tot zes keer en schuif dan een plek op en slijp dat weer vier tot zes keer. Zo houd je de rand overal gelijk.

De Ruitenwisser Methode

mes slijpen
Met de ruitenwisser methode kan je de hele rand in één beweging slijpen.

De ruitenwisser methode neemt een groter oppervlakte mee op de slijpsteen. Dit is iets lastiger om uit te voeren, maar is goed om na de heen-en-weer methode toe te passen.Met deze methode probeer je de hele rand van het mes in één keer mee te pakken. Dit zorgt ervoor dat je de rand gaat egaliseren. Zorg er dus voor dat je de hele rand in één keer meepakt als je deze methode uitvoert.

De druk die je met de handen op de steen zet zal je moeten afnemen terwijl je aan het slijpen bent op de grove steen. In het begin moet je wat meer druk zetten op de steen. Zodra je overstapt op een middelmatige korrel wetsteen begint te slijpen, zal je met minder druk kunnen werken.

Als je eenmaal op een fijne korrel wetsteen gaat slijpen zal het gewicht van je handen voldoende zijn om het mes te slijpen/polijsten. Je kan horen aan het geluid van de slijpsteen of je constant dezelfde druk en slijphoek aanhoudt. Als dit geluid hetzelfde blijft, dan blijft je hoek ook gelijk.

Je blijft slijpen totdat je een duidelijke braam over de hele lengte van de rand ziet en kan voelen. Als je deze braam hebt geconstateerd, dan kan je overgaan naar het slijpen van de andere kant van de rand.

Circulair Slijpen

Deze methode is erg handig als je een bepaalde slijphoek probeert te behouden. Houdt het mes op het oppervlak van de slijpsteen en gebruik een eenvoudige circulaire beweging waarbij de rand naar buiten blijft wijzen. Deze beweging blijf je herhalen totdat je de gewenste scherpheid hebt bereikt.

makkelijke slijptechniek
Beweeg het mes met een circulaire beweging over de slijpsteen.
Eenvoudige slijptechniek
Wanneer het mes is omgedraaid, slijp dan de andere richting in.

Draai het mes om en slijp het mes nu de andere richting in, met de rand de andere richting uitgewezen. Probeer iedere kant even lang te slijpen.

Behoudt altijd contact met de slijpsteen
Wanneer je werkt aan de rand van je mes (van de hak naar de punt) vergeet dan niet de punt goed mee te nemen. Anders kan dit lijden tot een botte/ronde punt of lange slijpkrassen over het blad van het mes.

Verwissel even vaak van kant
Onthoud goed met hoeveel halen je iedere kant slijpt, want het is de bedoeling dat je beide kanten even vaak slijpt. Wij raden aan op 5 maal per kant te slijpen en om daarna te evalueren. Wissel niet per haal van kant, dit maakt het enkel lastiger om je slijphoek te behouden en om je oneffen plek te vinden.

Slijptechniek Voor Beginners

Leren slijpen
Slijp tip: Gebruik een stift om een zwarte hulplijn op je rand te zetten.

Voor beginners is het belangrijk om een slijpmethode aan te leren die eenvoudig valt te begrijpen. Een goede uitleg over het slijpen is zo gevonden, maar uiteindelijk lukt het je nog niet om het gewenste resultaat te behalen. Het kan zijn dat je te voorzichtig bent met het slijpen van je botte rand, daarom hebben wij een slijp methode voor beginners geschreven.

Met deze slijp methode leer je hoe je zelfverzekerd een scherpe snede op je mes kan slijpen. Het eindresultaat zal het bewijs bieden.

Met deze methode hoef je jezelf niet meer af te vragen of je klaar bent, omdat je duidelijk op feiten af kan gaan. Deze slijp methode is snel en gemakkelijk te leren voor een beginner. Dit zal niet de enige manier zijn om het slijpen onder de knie te krijgen, maar het is wel een goede en de meest eenvoudige.


Gegarandeerd Een Scherpe Rand Slijpen

We willen je leren slijpen, dus zal je in het leerproces iets meer staal van je mes slijpen, dan dat je normaal zou doen. Daarentegen gaat het om een verspilling van zo weinig staal, dat het alleen maar een probleem gaat vormen als je het te vaak op deze manier wilt slijpen. Gelukkig hoef je in de meeste gevallen slechts een keer een goede snede te slijpen. Als je mes eenmaal goed scherp is, dan kan je de snede goed scherp houden, door het mes goed te onderhouden.  Het moet niet bijzonder ontmoedigend of verontrustend zijn om een paar extra staalmoleculen te verliezen tijdens dit leerproces. Indien dit voor jou wel het geval is, hoef je niet verder te lezen.

Wat we je in tegenstelling tot het normale slijpschema eerst willen leren is om een duidelijke braam te ontwikkelen tijdens het slijpen. Doe dit door één zijde van het mes zo lang mogelijk te blijven slijpen, totdat je de braam duidelijk zichtbaar is op je rand.

Het Leer Proces

In plaats van dat je het mes omdraait na iedere slijpbeweging, stellen wij dus voor om dezelfde kant van de snede lekker vaak te slijpen. Dit houdt in dat je dezelfde snede tussen de 50 en 5.000 keer over je wetsteen mag schuren, afhankelijk van je staal type en de grofheid van je wetsteen. Je moet je niet druk maken over hoe lang je een kant van je snede slijpt. Het enige wat je moet onthouden is dat je beide kanten van de snede ongeveer even veel moet slijpen.

Blijf Slijpen…

We raden aan om één kant van de snede te blijven slijpen, totdat je merkt dat er een goede braam is ontstaan over gehele lengte van de rand. Een braam is een klein randje staal dat boven de snede eindigt. Slijp het mes met een aanzienlijk stevige druk. Probeer ongeveer het gewicht van je armen als druk op het mes uit te oefenen, misschien net wat meer dan dat, maar gebruik in ieder geval niet je hele bovenlichaam om druk mee te zetten.

De Braam

braam slijpen
Voel de braam door met je vinger voorzichtig van de rand af te glijden.

Uiteindelijk wil je een braam ontwikkelen die je goed kan voelen. Laat je vingertop vanaf de rug van het lemmet voorzichtig over de snede van het mes lopen, als het goed is dan kan je een lichte braam voelen.  Dit gevoel kan heel subtiel zijn. Voel daarom even aan beide zijden van de rand om zeker te zijn van wat je voelt. Gezien de braam maar aan één kant zit, zullen de twee kanten anders aanvoelen. Het verschil hierin laat je weten hoe de braam aanvoelt.

Het is erg belangrijk dat je blijft slijpen totdat de braam op je rand duidelijk zichtbaar is. In het begin is het misschien lastig om dit te bepalen. Pas wanneer de braam van de punt van het mes tot aan de hiel van de rand is ontwikkeld heb je voldoende metaal weggeslepen en kan je overgaan naar de andere kant van het mes.

Als je het perfect wilt afmaken, dan moet je de andere kant net zo vaak/lang slijpen als de kant die je net geslepen hebt.

Heb Je Een Goede Braam Ontwikkeld?

Mes slijpen
De braam groeit aan de andere kant van het slijpen.

De braam zal zich eerst op een plek vertonen, waarna het vervolgens geleidelijk over de hele lengte van de rand zal vormen. Zodra je een braam over de hele lengte van je rand kan voelen, draai je het mes om en slijp je de andere kant. De braam zal zich dan direct op de wetsteen bevinden, waarna het vrij direct van je mes afgeslepen zal worden. Vervolgens ga je proberen om een nieuwe braam te ontwikkelen aan de andere kant van het mes. Deze nieuwe braam zal weer naar boven groeien. Blijf de nieuwe zijde van het mes slijpen, totdat je ongeveer hetzelfde aantal bewegingen over de steen hebt gemaakt, als dat je voorafgaand op de eerste kant had gemaakt.

Controleer hierna weer of er een nieuwe braam is ontstaan over de gehele lengte van de rand. Als er nu een braam is ontwikkeld op deze rand, dan ben je geslaagd. Zo niet, blijf dan je mes slijpen, totdat de braam er wel zit, draai vervolgens je mes weer om, zodat je beide kanten even vaak geslepen hebt.

Help! Ik Heb Veel Geslepen, Maar Mijn Mes Is Nog Niet Scherp!

Het is dus je bedoeling om een braam over de hele rand, van de hiel tot aan de punt van het mes, te voelen. Het is logisch dat een beginner fouten maakt, dus wees er op voorbereid dat je in het begin bovengemiddeld veel staal van je mes zult verwijderen.

Begin dus door je mes 100x over de slijpsteen te schuren aan één kant. Controleer vervolgens of je een braam voelt. Nog geen braam? Schuur dan nog 100x en controleer of je het dan wel voelt en zo niet, dan nog 100x. Blijf echter niet doorgaan. Na 300x geslepen te hebben wordt het tijd om de andere kant 300 x te slijpen om het uit te balanceren en beide kanten gelijk te maken. Uiteindelijk zal je genoeg staal verwijderen om die scherpe rand te voorschijn te halen.

Werk de inkepingen apart weg
Om kleine inkepingen op de rand van het mes weg te werken moet je het gebied rondom de inkeping geleidelijk slijpen, om en om. Als de inkeping eenmaal weg is ga je de hele lengte van de rand weer slijpen. Als er een grote inkeping in de rand zit waar je verder geen last van hebt bij het slijpen moet je misschien overwegen om deze te laten zitten voor de rest van haar leven.

Als je minder slagen over je wetsteen haalt zal je minder staal verwijderen. Daarentegen zal je dan niet snel een braam op je rand zetten. De braam is het overtollige staal wat je mes bot maakt en dat moet zo snel mogelijk weg.

Als je eenmaal een braam over gehele rand van beide kanten van het mes geslepen hebt, en daarnaast ook het aantal slijp bewegingen aan beide kanten hebt uitgebalanceerd, wordt het tijd om de braam van je mes af te polijsten. Hiervoor zal je over moeten stappen naar een fijnere grit wetsteen.

De braam is aan beide kanten geconstateerd, dus tijd voor de volgende stap.

Het Polijsten Van de Rand

Mes slijpen
Houdt het X-patroon aan tijdens het polijsten.

Vanaf nu moet je over gaan op een fijnere wetsteen en als je het helemaal goed wilt aanpakken, dan gebruik je ook nog een strop. We raden aan om vanaf nu over te gaan op een normale manier van slijpen. Vanaf nu moet je het mes dus minder vaak over de wetsteen schuren. Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor een aflopend slijpschema, dit zullen we dadelijk uitleggen.

Het normale slijpschema houdt in dat je het mes na iedere slijp beweging omdraait, waarbij je slijpt met een middelmatig hoge druk. Deze druk is in het begin vergelijkbaar met het gewicht van je onderarm, maar deze druk neemt af. Bij de 10e beweging is dit nog maar het gewicht van je hand. Uiteindelijk verlaag je de druk tot het gewicht van het mes.

Hiermee zorg je ervoor dat je de braam helemaal weg polijst, waarmee de rand volledig vernieuwd is. Houd bij het normale slijpschema een X-patroon aan.

Als je gebruik maakt van een strop, realiseer je dan dat dit erg weinig metaal verwijdert.

Een strop gebruik je vaak met het X-patroon, zoals in de afbeelding te zien is. Neem de tijd voor het stroppen. Gebruik lichte druk, zodat je de strop niet beschadigt, en werk de rand in perfectie af.

Normaal Slijpschema

Bij een ‘normaal’ slijpschema houd je een mes met de snede plat op een wetsteen, waarna je het mes over de wetsteen trekt of duwt. Aan het einde van iedere beweging draai je dan het mes om, en slijp je de andere kant van de snede. Als je op die gaat slijpen ben je erg voorzichtig met het mes, als je dit goed leert, dan zal je evenveel staal van beide kanten van het mes verwijderen. Het is een manier om je mes goed scherp te krijgen, maar je zal zelden merken dat er een duidelijke braam op de snede ontstaat.

Aflopend Slijpschema

Het aflopende slijpschema werkt ongeveer hetzelfde. Zorg ervoor dat er een braam is geslepen aan beide kanten en slijp deze vervolgens in aflopend aantal bewegingen van je rand af. Begin door de rand eerst 10 keer te slijpen aan iedere kant, daarna acht keer aan beide kanten, dan zes keer, 4 keer, 3 keer, 2 keer, en daarna 1 keer aan beide kanten. Dit aflopende slijpschema moet je uitvoeren met een lichte druk op het mes. De bedoeling van deze aflopende slijptechniek is om de braam van kant naar kant te plaatsen en het stukje voor stukje weg te slijpen.

Vlijmscherpe rand
Op dit moment zou je geen enkele metaalkrul of andere vorm van weerstand meer moeten voelen op de rand van het mes. Het mes is volledig gepolijst en is vlijmscherp, je zou het mes kunnen gebruiken om te scheren. Als het mes toch niet aan deze verwachtingen voldoet moet je overwegen om terug te gaan naar de slijpfase. En wees gewaarschuwd: gebruik niet te veel kracht bij het slijpen!

Een Gekarteld Mes Scherper Maken

Gekartelde messen zullen minder snel behoefte hebben om geslepen te worden dan rechte messen, maar zijn daarentegen veel lastiger om te slijpen. Een platte slijpsteen of slijpstaal zal de kartels van het mes afhalen, dus heb je conische of kegelvormige slijpmateriaal nodig.

Hoe slijp ik een gekarteld mes
Gebruik een conische slijpstaaf om een gekarteld mes te slijpen.

Elke kartel in het mes zal individueel geslepen moeten worden.

De kartels in een gekarteld mes zijn slechts aan één kant schuin, dat wil zeggen, dat het mes maar aan één kant geslepen hoeft te worden. Houd de slijpstaaf in dezelfde hoek als dat de rand al geslepen is. Vervolgens houd je de rand van het mes van je af met de kartels van het mes naar boven gericht. Leg de kegelvormige slijpstaaf in een kartel zodat deze net in de inkeping past. Hierna trek je de punt van de slijpstaaf richting de rand van het mes.

Het doel bij het slijpen van een kartel is om de afschuining van de kartel richting de rand te behouden. Je wil hier geen puntige rand creëren.

Hiervoor raden we nogmaals de betrouwbare viltstifttruc aan.

Kleur de kartel zwart en volg de besproken fases. Kijk goed of je al het zwart van de kartel afslijpt. Het zou niet meer dan vijf tot acht halen moeten duren om de juiste rand te creëren als je slijphoek goed was. Draai de slijpstaaf een beetje tijdens het slijpen om de meest consistente scherpe, ronde kartels te creëren.

Het is moeilijk om de “initiële scherpheid” op een gekarteld mes te creëren, zelfs als je een kegelvormige slijpstaaf gebruikt. Daarentegen kan je wel een scherpe rand verwachten. Een gekarteld mes is sneller vervormd tijdens het slijpen dan een recht mes. Wij raden je daarom aan om een gekarteld mes pas te slijpen als er botte plekken duidelijk zichtbaar worden.

Een Darmhaak Scherp Maken

Dit proces is erg vergelijkbaar met dat van het gekartelde mes, echter wordt een darmhaak aan beide kanten geslepen. Hierbij raden we wederom het gebruik van een kegelvormige slijpstaaf aan, deze zijn uitstekend geschikt om darmhaken mee te slijpen.

Hoe slijp je een darmhaak
Roteer de slijpstaaf een beetje tijdens het slijpen voor een rondere rand.

Zorg ervoor dat je niet de gehele breedte van de darmhaak slijpt met de gehele breedte van de slijpstaaf. Dit zorgt er namelijk voor dat de buiging van de haak te groot wordt waardoor het snijdvlak verplaatst wordt.

Leg het smalle puntige uiteinde van de slijpstaaf tegen het open einde van de darmhaak. Het smalle uiteinde van de slijpstaaf richt je vervolgens in de richting van het dikke gedeelte van het mes, weg van de rand van de darmhaak. Probeer vervolgens de slijpstaaf zo te leggen dat deze overeenkomt met de hoek van de rand van de darmhaak. Dit zorgt ervoor dat de correcte slijphoek wordt toegepast en voorkomt dat je jezelf in je vingers snijdt. Zorg ervoor dat je dezelfde slijphoek toepast aan beide kanten van het mes.

Roteer de slijpstaaf in een voorwaartse/zijwaartse beweging, waarbij je de slijpstaaf in beide richtingen van de darmhaak beweegt. Net zoals bij het slijpen van de rand van een mes is het ook hier de bedoeling om bij de rand te beginnen en vervolgens van de rand af te slijpen.

Zorg er voor dat je beide kanten goed slijpt en controleer wat je gedaan hebt.

Aanzetstaal Gebruiken

Een aanzetstaal kan je het beste voor of na het gebruik van je mes toepassen. Je zet namelijk een licht omgebogen rand weer om in een spitse “V” punt als je een aanzetstaal goed gebruikt. Gezien je de rand telkens lichtelijk ombuigt als je ermee gesneden hebt, kan het geen kwaad om het na ieder gebruik toe te passen! Gezien een aanzetstaal je mes niet slijpt maar aanzet, zit er eigenlijk geen limiet op bij het gebruik van aanzetstaal.

Aanzetstalen slijpen je mes niet! Er is een groot verschil tussen slijpen en aanzetten.

Er zijn veel verschillende aanzetstalen verkrijgbaar. Gelukkig gebruik je ieder aanzetstaal wel op dezelfde manier. Daarentegen zitten er enkele aanzetstalen tussen die je rand meer slijpen dan aanzetten. Dit is iets waar we je voor willen waarschuwen in ons artikel: Aanzetstaal kopen en gebruiken.

Lees hoe je een aanzetstaal op de beste manier kunt gebruiken. Zo zal je nooit meer fouten maken en zal je mes voor ieder gebruik weer scherp zijn.

Aanzetstaal gebruiken
Aanzetstaal gebruiken is heel makkelijk.
Aanzetstaal
Lees alles over aanzetstaal in dit artikel.

Zorg Voor Een Vlakke Wetsteen

Wetsteen egaliseren
Leer hoe je een wetsteen moet vlakken in dit artikel.

Een steen die niet vlak is kan er voor zorgen dat al je werk voor niets is geweest. Als je steen namelijk hol is geworden door al het slijpen, dan zal je nooit een rechte rand op je mes kunnen zetten. We hebben in ons artikel Wetsteen Vlakken uitgelegd wat de beste manier is om je wetsteen weer vlak te maken.

De Juiste Hoek Om Je Mes Mee Te Slijpen

Een van de meest gestelde vragen, als je besluit om je mes zelf te slijpen en te verscherpen, is in welke hoek je het mes het beste kunt houden tijdens het slijpen.

Uiteindelijk wil je gewoon kunnen voelen in welke hoek je jouw mes moet slijpen.

hoek slijpen
De Ideale Slijphoek legt alles uit over de hoek tijdens het slijpen.

Leg het mes vrij vlak tegen te wetsteen aan en druk met je vrije hand de rand tegen de wetsteen aan tijdens het slijpen. Als je voelt dat het mes echt in de wetsteen begint vast te bijten, dan ligt de rand van het mes in de juiste slijphoek.

Als je geen ervaring hiermee hebt en het gelijk foutloos wilt aanpakken, dan kan je altijd kiezen voor een malletje om je mes mee te slijpen. De mal zal het mes altijd in de door jou ingestelde hoek houden, zodat je altijd dezelfde hoek zal aanhouden tijdens het slijpen.

Wij hebben enkele trucs beschreven over hoe je zelf een hulpmiddel voor slijpen kunt maken.

Een koksmes slijp je altijd in een hoek van 17  tot 21 graden, maar deze hoek is afhankelijk van het soort mes dat je wilt slijpen.

Slijphoek Voor Robuuste Messen

Een mes dat je voor wat ruigere handelingen gebruikt (denk aan een hakmes of bushcraft mes) kan je een steilere hoek gebruiken. Hoe groter de hoek wordt, des te minder scherp het mes wordt, maar het mes wordt er ook duurzamer door. Het mes is dan iets minder scherp dan een mes die in een kleinere hoek geslepen is, maar zal hierna minder vaak hoeven geslepen te worden.

Slijphoek Voor Fijne Messen

Een hele kleine hoek wordt vaak aangeraden voor messen die zijn gemaakt van hoogwaardige stalen, zoals carbonstaal. Vaak zijn dit Japanse messen. Deze messen zullen een hoek van 17 graden met gemak kunnen vasthouden, zonder snel bot te worden.

Dezelfde Slijphoek Aanhouden Met Gratis Tip

Slijp Tips
In het artikel Slijp Trucs leer je tips om beter te slijpen.

Als je niet van plan bent om je rand te hervormen, maar om gewoon de originele rand van je mes te verscherpen, dan is er nog een eenvoudigere tip, namelijk de vilstift tip. Gebruik simpelweg een zwarte stift om je rand volledig zwart te markeren. Als je deze dan vervolgens gaat slijpen, dan kan je zien waar je de rand nog niet geslepen hebt, en waar wel.

Als je opzoek bent naar nog andere tips om je mes eenvoudiger te kunnen slijpen, dan kan je eens kijken naar onze slijptrucs die wij voor je hebben omschreven. Meer informatie over de hoek tijdens het slijpen vind je in dit artikel.

Zorg Voor de Correcte Techniek

Het probleem kan zich ook plaatsvinden in je techniek. Zorg ervoor dat je met een strenge blik naar je polsen kijkt. Het is namelijk van groot belang dat je jouw polsen gesloten houdt, met andere woorden, je polsen mogen niet bewegen. De bewegingen die je maakt moeten voortkomen uit je onderarm en/of schouders. Als je pols namelijk niet beweegt, dan zal je slijphoek veel consistenter blijven.

Gebruik de Juiste Grofheden

Grofheid van Wetsteen
We leggen je in Grit van je Slijpsteen uit welke grofheden je kunt gebruiken.

Als er weinig progressie in het slijpen van een bot mes zit, dan kan het liggen aan de grofheid van je slijpsteen. Voor hele botte messen kan je namelijk het beste een grove slijpsteen gebruiken, omdat je dan snel een scherpe rand kan creëren. Een fijnere slijpsteen wordt vervolgens gebruikt om de rand fijner en mooier te maken.

We gaan dieper in over dit onderwerp in ons artikel Grit van je Slijpsteen.

Nog Steeds Slijp Problemen?

We proberen alle slijpproblemen op Slijpsteen Winkel te behandelen, maar het kan natuurlijk zijn dat je tegen op probleem aan kijkt die wij nog niet besproken hebben. We vinden het heel fijn om je probleem te behandelen, voel je daarom vrij om ons een bericht te sturen. We zullen kijken of we je kunnen helpen met waar je tegenop kijkt.

Zet Je Rand Op de Proef!

Als je eenmaal een goede rand hebt weten te ontwikkelen zou je hiermee alle slijp testen mee moeten doorstaan. Het mes moet in staat zijn om een tomaat te snijden zonder het tomaatje vast te houden, eenvoudig een papieren blad te kunnen versnipperen, of de haren van je arm kunnen scheren. Wij zijn benieuwd naar je resultaat en of je geslaagd bent, neem gerust eens contact met ons op!

n scheren. Wij zijn benieuwd naar je resultaat en of je geslaagd bent, neem gerust eens contact met ons op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Algemende voorwaardePrivacySitemap
2013-2022 SlijpsteenWinkel.nl